Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nova

Revija SV - Jože Balas: ... Vojaška topografska planinska karta Julijske Alpe – vzhod v merilu 1 : 25 000

V Sektorju za načrtovanje Ministrstva za obrambo Republike Slovenije smo v sodelovanju z zunanjim izvajalcem Kartografija d. o. o. izdali Vojaško topografsko planinsko karto Julijske Alpe – vzhod v merilu 1 : 25 000.

Karta je zasnovana dvostransko in pokriva vzhodni del Julijskih Alp, območje med Kranjsko Goro in Golico na severu in med Planino Rut in Podroštom pod Spodnjo Sorico na jugu. Karta je namenjena pripadnikom Slovenske vojske pri opravljanju nalog usposabljanja v gorah ter pri njihovem sodelovanju pri opravljanju nalog zaščite, reševanja in pomoči. Tako je lahko karta tudi dober pripomoček vsem, ki opravljajo naloge v gorskem svetu, predvsem pripadnikom Civilne zaščite ter drugim, ki delujejo v okviru sistema zaščite in reševanja, na primer Gorski reševalni službi, Jamarski reševalni službi, gasilcem in drugim.

Na podlagi katastra planinskih poti Planinske zveze Slovenije smo na karti prikazali vse registrirane markirane planinske poti, ki smo jih ločili glede na njihovo težavnost. Zelo uporabni bi bili tudi podatki o dolžini poti (ocena časa za prehod poti), opremi na poti (varovala, jeklenice, stopnice) in statusu odseka (aktiven, omejen prehod, ukinjen, neprehoden), vendar teh podatkov od skrbnika katastra žal nismo dobili, upamo pa, da bodo dostopni do naslednje izdaje karte.

Na karti smo prikazali tudi lokacije planinskih koč in bivakov. V nasprotju z običajnimi turističnimi planinskimi kartami smo na karti dodatno prikazali kilometrsko pravokotno mrežo sistema UTM in zunajokvirno vsebino, ki se uporabljata na vseh vojaških topografskih kartah SV in Nata, heliport ter začasna in zbirna pristajalna mesta, ki jih uporabljajo za helikopterje SV in Policije, visoke objekte, ki lahko predstavljajo potencialno oviro pri letenju, veterinarske postaje, zavetišča Gorske reševalne službe, podatke o cestah in mostovih, jame in brezna, območja za potrebe obrambe ter meje Triglavskega narodnega parka, naravnega rezervata in naravnih spomenikov na tem območju, s čimer smo upoštevali naravovarstveni vidik karte.

Zaradi lažje vizualizacije smo na karti prikazali senčenje, kar daje karti poseben učinek 3D. Karta je na voljo tudi v digitalni obliki, v kateri so med drugimi dodani še vektorski sloji območij nevarnosti snežnih plazov in kulturne dediščine, kar na tiskani karti ni prikazano.

Vojaške topografske planinske karte so redkost v svetovnem merilu kot tudi v Natu, saj nam v okviru priprav in med izdajo ni uspelo pridobiti nobenega vzorca karte s tovrstno tematiko, da bi nam bil v pomoč, zato smo se lahko pri pripravi te karte zanašali le na domače vire in izkušnje. Pri tem so nam s predlogi in viri pomagali Planinska zveza Slovenije, Gorska reševalna zveza Slovenije, Triglavski narodni park, Zavod za gozdove Slovenije, Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR), Slovenska vojska ter Služba za informatiko in komunikacije, ki je zagotovila večino digitalno dostopnih podatkov.
Žal se je tako kot pri nekaterih drugih izdajah kart tudi tokrat ponovilo, da pri pripravi karte pogrešamo predvsem večji prispevek tistih, ki jim je karta namenjena, razen redkih izjem. Kljub temu smo prepričani, da nam je glede na skromen razpoložljiv denar, razmeroma kratek časovni okvir za pripravo karte in na nekatere pomanjkljivosti, ki so se pokazale šele pri tisku, uspelo izdati karto, ki bo dober pripomoček vsem, ki jo bodo uporabljali pri opravljanju svojih nalog.

Vojaška topografska planinska karta Julijske Alpe – vzhod v merilu 1 : 25 000 je prva karta s to tematiko, ki smo jo izdali v Sektorju za načrtovanje in je nekakšen poskus izdajanja tovrstnih in drugih tematskih kart za potrebe SV v prihodnje, izkušnje, ki smo jih pridobili pri njeni pripravi, pa nam bodo že v veliko pomoč pri izdaji naslednje karte Julijske Alpe – zahod, ki jo nameravamo izdati leta 2015.

Povzetek iz članka v Reviji SV:
Kartografija na Ministrstvu za obrambo
avtor Jože Balas

Revija Slovenska vojska
Letnik XXIII/1 januar 2015 (PDF 5,3 MB)
Članek: Kartografija na Ministrstvu za obrambo

 

 

 

< Naslovna fotografija: Bruno Toič

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Nova "

Franci Savenc,

http://www.gore-ljudje.net/objave/boris_/Januar/NovavojKarJA210120151.jpg

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46064

Novosti