Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 20.01.2015

Prvenstvena v Kofce gori

Mirno obdobje v naših gorah se nadaljuje. Občasno ga pretresejo novice o dobrih vzponih, kakršen je bil v Travniku. Vest se je ravno še izmuznila prejšnjim AN in komentar jih je lepo dopolnil. Sveča (VI+, 800 m) je bila pozimi prvič ponovljena v izjemni zimski sezoni leta 1989, ko so se odlične zimske ponovitve v naših stenah dogajale skoraj dnevno. Po četrt stoletja čakanja je smer le doživela še drugo zimsko ponovitev. Več...>

Kmalu za tem je v Karavankah nastala nova smer. V Kofce goro sta se podala Miha Zupan (AO Tržič) in Sebastjan Potočnik (AO Kranj) z namenom vplezavanja, izkupiček pa je bil na koncu precej večji od vplezanosti. Veselje in utrujenost sta na vrhu gore uživala po premaganih 500 metrih nove smeri, ki sta jo poimenovala Krik divjine (III, 4, A0, M5, 500 m). Plezala sta 8 ur. Več...> Škripavca letos težko najdemo. Običajno oblegana Kramarjeva smer v Storžiču je letos precej zahtevnejša, vsaj zaenkrat. V četrtek, 15. januarja, jo je preplezal Luka Plut in potrdil pomanjkanje snega.

V prejšnjih AN smo še omenjali led, v zadnjih dneh pa se mu je slabo pisalo. Zasledili smo vzpone v Maltatalu in sicer v slapu Mittlerer Maralmfall. Ta je še omogočal varno plezanje, ostali slapovi so bili v slabšem stanju.

Prečenje Julijskih Alp

Opise grebenskih prečenj na spletnem mestu Primorske stene smo že omenjali. V pripravi je bilo še prečenje od Črne prsti do Triglava, ki je sedaj na voljo. Podvigi, ki si jih lahko danes olajšamo z lažjo in bolj dodelano opremo so nekoč seveda zahtevali nekaj več truda. Veliko lažji pa še vedno niso. Prečenje leta 1955 in leta 1976.

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

 

 

 

 
Krik divjine v Kofce gori. Vir: AO Tržič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti