Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Doživljaj dveh turistov

Jutro: V nedeljo zjutraj sta se odpeljala s turistovskim vlakom g. Franjo Zorko in g. Milan Žun v Kranjsko goro.

Isti dan sta odšla iz Kranjske gore na Vršič, kjer sta prenočila. V ponedeljek sta odšla iz Vršiča do Koče na Gozdu, od tam pa v steno Prisanka. Na Vršiču sta še naročila kosilo, ker sta mislila, da prideta še isti dan nazaj. Toda izginila sta brez sledu. Šele v torek so našli oba popolnoma onemogla v strugi Pišence. Prenesli so ju na Vršič, kjer sta se opomogla.

Poslušajmo, kaj pripoveduje Zorko: Z Milanom sva hotela iti po novi poti na Prisank. Točno ob 10. sva bila na njem. Potem sva šla po grebenu in po italijanski strani do Okna, ki slovi po svoji krušljivosti. Prišedši do Okna naju je zajela tako gosta megla, da nisva videla ne kod ne kam. Bila sva lačna, ker nisva ničesar zaužila razen čaja. Megle so se podile okoli naju in veter se je spremenil v pravcati vihar. Bila sva stisnjena k steni, okoli naju je žvižgalo kamenje. Po naši strani je izpeljana pot do Okna. Zato sem plezal kakih 30 m pod Oknom. Toda o kaki poti ni bilo ne duha ne sluha. Resnično, bil je zelo kritičen položaj. Začelo je deževati in voda je drla skozi Okno tako hudo, da je izpodrivala kamenje. Vse je grmelo preko naju, ki sva se stiskala k steni. Med tem se je zmračilo. Mogoče bodo naju iskali, ker naju ne bo nazaj. To je naju še tolažilo. Čepela sva na ozki polici popolnoma premočena mraz je naju tresel, lačna in utrujena sva bila. Proti jutru sva popolnoma oslabela. Obupala sva. Začela sva zopet iskati pot in markacijo. Milan je svetoval, naj se vrneva nazaj na italijansko stran. Toda ravno kakih 20 m od naju so stali italijanski stražniki. Zopet sva šla skozi Okno na našo stran in začela na slepo srečo plezati.

Pastirji iz Tamarja so našli oba pod steno. Povedala sta, da sta z zadnjimi močmi preplezala steno Prisanka od Okna do vstopa stene pod Oknom.

Jutro, 25. avgust 1929

25.08.1929

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
Jutro novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti