Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Največji slap na svetu

Slovenec: 3 km dolg padec
Ponesrečeni letalec Jack Angel, za katerega so vsi že mislili, da je mrtev v gorovju Parima, ...

... se je nenadoma vrnil in prinesel s seboj fotografske slike, ki predstavljajo novo čudo, in sicer ogromen slap, ki je šestkrat večji kakor sam niagarski slap. Ameriški letalec Jack Angel je bil s svojim tovorom strojev in nadomestnih delov ravno na poti nad gorovjem Parima. Vozil je namreč iz Bolivarja v Bogoto v Kordiljere. Nenadoma ga je zajel vihar in moral se je dvigniti 3300 m visoko, da je lahko prešel gorovje. Že daleč za njim so bili zeleni gozdovi, vihar pa je divjal vedno hujše. Oddajni aparati so odpovedali in stroji so pričeli nagajati. Zemljepisne karte pa so kazale neznane kraje. Moral je pristati.
Položaj ni bil baš rožnat, saj je komaj pristal. Klicati na pomoč mi mogel zaradi pokvarjenih strojev, pa tudi nobeno letalo ne bi bilo moglo prileteti na pomoč, saj ne bi moglo v tem skalnatem svetu nikjer pristati. Stroja ni mogel popraviti. Zato se je odločil, da se reši le s počasnim korakom po strmih skalah s hrano na hrbtu, s puško v roki in fotografsko kamero. Moral je skozi predele, ki še niso bili nikoli preiskani.

Štiri tedne peš skozi divjino
Nikdo ne more popisati naporov, ki jih je moral pretrpeti na svojem blodnem potovanju skozi pragozd. Ponoči je iskal prenočišča, da bi se zavaroval pred divjimi zvermi, zlasti pred strupenimi kačami. Niti spati se ni upal, da bi se jih obvaroval. Ko je stoje zadremal, se je zdrznil v strahu, da ga morda ne zalezuje strupena in nevarna žival. Po dveh tednih blodnje je slučajno prišel do mesta, ki je presenetil njega samega, ves svet pa obogatil z novim odkritjem. V neki gorski soteski je zaslišal nenadno veliko šumenje, žuborenje, hrup in padanje vode. Odmev je bil tako silen, da mu je v glavi bobnelo od presilnega bučanja. In še dolgo ur je trajalo, preden je prišel na pravo mesto. Ko pa je dospel bliže, se mu je pred očmi razprostrl krasen pogled: zagledal je čudo stvarstva, velikanski slap, ki je bil do današnjega dne vsemu svetu neznan. Mogočna reka si je izdolbla v skale svoj prehod. Jack Angel je obstal na široki skalni plošči in je občudoval to mogočnost. Voda je padala v brezmejno globino. V tisočletjih si je mogočna reka izdolbla svojo pot v skale, pot, ki je zdaj kakor korito. To svojo posteljo v živih skalah si je izgrizla voda in tako je nastal eden najlepših slapov na svetu, ki je tudi ena največjih vodnih sil.

3 km strmo v globino
Več kakor dva dni je trajalo, preden si je letalec pripravil pot, da je lahko stopil k čudu velikanskega slapa. Ko je stopil bliže in si je dodobra ogledal to lepoto, je s svojim fotografskim aparatom snemal najlepše dele tega naravnega čuda. Celotna dolžina vsega padca meri 3 km. V štirih orjaških slapovih pada vodovje peneče se reke s 3300 m visokega gorskega grebena, in sicer najprej navpično 1800 m globoko. Tu si je votla izgrebla kar skalnat kotel, iz katerega je slišati šumenje in padanje vode na kilometre daleč. S te stopnice se pomikajo neskončne množine votle v drugo globino, zopet 400 m navzdol. Fotografske slike nam kažejo, da pada voda v kotu 75 stopinj v tem odseku. Brzice so dolge 3 km.
Letalec je potoval vzdolž reke in je slednjič dospel do ljudi, ki so mu dali čoln, da je mogel potovati dalje k ljudem s civilizacijo. Slednjič je prišel v Bolivar, kjer so že mislili, da ga ni več med živimi. Svoje fotografske posnetke je dal razviti in nenadoma se je znanstveni svet začel zanimati za te velike slapove. Po vsem videzu so večji kakor niagarski slapovi, pa tudi kakor nedavno odkriti kakeaamski slap. Zdaj pripravljajo znanstveno odpravo, ki naj bi šla pod vodstvom letalca Jacka Angela v gorovje Parima, da ga preiščejo.

Slovenec, 28. julij 1938

Kategorije:
Novosti SLO Andi Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti