Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistična šola TK Skala

Slovenec: V nabito polni predavalnici šole na Ledini je v torek predaval g. dr. Valter Bohinec o zemljepisnem položaju naših gorovij.

Na podlagi slik je v uvodu obrazložil geološki nastanek naših Alp. Morje je pokrivalo pokrajine, kjer se sedaj preko 2000 m visoko dvigajo grebeni Alp. Naravne sile so preoblikovale površino zemeljske oble. Le tako si moremo tolmačiti najdbe na Prisojniku, kjer so odkrili v skali okamnele kosti rib.

Sledil je nato podroben opis ledene dobe in nje postanka. Mogočni ledeniki, ki so se raztezali mnogo kilometrov v dolino ter dosegali več ko 250 m debeline, so v skalovje zajedali svojo strugo ter tako preoblikovali gorovja in doline, da so njih sledovi še danes po tisočletjih jasno vidni. Zanimivi dokazi iz ledeniške dobe so slapovi, kakor n. pr. Peričnik, kateremu je ledenik s Triglava poglobil dolino, ter ga tako prisilil do padca.

V drugem delu predavanja je podal predavatelj sliko razpredelitve naših Alp. V vsakem oziru odličnemu predavanju so mnogoštevilni, hvaležni poslušalci sledili z velikim zanimanjem.

Slovenec, 25. januar 1935

25.01.1935

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti