Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 16.12.2002

Uroš Samec: Irena Mrak izjemna v Kirgizistanu

Irena Mrak (AO Tržič) in Garth Willis (ZDA) sta v oktobru plezala na območju Pamir-Alai, na jugozahodu Kirgizistana. Po pogorju je meja med Kirgizistanom in Tadžikistanom, območje pa je znano predvsem po zahtevnem tehničnem plezanju v granitnih stolpih. Najvišji vrh je Pik Piramidalny (5509 m), ki je bil tudi njun glavni cilj. Do prihoda Irene in Gartha sta bili v steni le dve smeri iz konca osemdesetih, ki sta nastali v času tekmovanj alpinističnih ekip nekdanje Sovjetske zveze.

V začetku oktobra sta postavila ABC tabor pod severno steno njunega cilja na višini 4000 metrov in si ogledala možne variante za novo smer ter iskala možnosti za sestop. Nato sta se vrnila v bazo in po dveh dneh počitka za ogrevanje preplezala skalno Klasično smer (VI+, A0, 700 m) v Rumeni steni (3800 m).

Že naslednji dan sta se vrnila v ABC ter se aklimatizirala v stranski dolini, iz katere sta načrtovala normalni pristop na vrh, ki pa se je izkazal za neprimernega zaradi izredno zahtevnega ledenika in prevelike oddaljenosti. Nato ju je zajelo poslabšanje s sneženjem, zapadlo je pol metra snega in obsojena sta bila na čakanje. Po dveh tednih sta se končno odpravila v severovzhodni steno, kjer sta si izbrala še nepreplezano ledno linijo.

Spodnjih petsto metrov, ki sta jih preplezala prvi dan poteka v vpadnici padajočih serakov. Prevladovalo je plezanje v ledu, vmes pa sta imela opravka z okoli 150 metri dokaj težavne kombinacije. Bivakirala sta na višini 4600 m. Ves čas ju je spremljal izredno hud mraz, zato sta imela kar nekaj težav z ozeblimi prsti na nogah. Drugi dan sta nadaljevala proti grebenu in opravila še 600 višinskih metrov, plezala sta večinoma po ledu in snegu, nekaj raztežajev pa je bilo kombiniranih. Okrog sedmih zvečer sta bila na grebenu, tristo višinskih metrov pod glavnim vrhom. Takoj sta se začela spuščati in bila ob polnoči pri opremi za bivak. Tam sta se ob lunini svetlobi odločila za nadaljevanje spusta, kjer pa ju je presenetil plaz, ki jima je odnesel čelno svetilko. Spodnji del spusta sta tako opravila v popolni temi in bila s svitom novega dne po triintridesetih urah plezanja in spuščanja pod steno.

1100 metrov visoko smer z oceno V+/ 4, M5 sta poimenovala Ruska ruleta, prav gotovo pa sodi med najboljše ledne vzpone, ki so jih to leto opravile slovenske alpinistke.

U.S.

Obvestila
Odbor za šolo vodnikov NMA razpisuje natečaj za inštruktorje, zdravnike in vodje tečaja v Manangu v prihodnjih desetih letih. Natečajni pogoji so objavljeni na spletnih straneh www.planid.org in www.pzs.si.
Komisija za alpinizem pri PZS razpisuje mesto ene naveze na mednarodnem srečanju alpinistov v zaledenelih slapovih Fournel 2003. Srečanje bo od 8. do 12. januarja 2003, KA pa krije potne stroške.
Prijave, ki morajo biti poslane do 16. decembra, naj vsebujejo osebne podatke in deset najboljših vzponov v zaledenelih slapovih.

U.S.

Nad Chamonixom
Mojca Žerjav in Simon Slejko sta 8. 12. preplezala ledno smer Charlet - Ghilini v steni Pointe Superiore du Pre de Bar, nad zatrepom ledenika Argentiere. Za vzpon čez 500-metrsko smer z oceno III/5 sta potrebovala 6 ur, za sestop z enajstimi spusti po vrvi pa še dodatni dve. Poročala sta o dobrih razmerah, ki veljajo tudi za ostale stene nad Argentierskim ledenikom.

U.S.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti