Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.11.2002

Tomaž Jakofčič: Obvestila

Urednik AN Tomaž Jakofčič odhaja za mesec in pol v Patagonijo. Alpinistične novice bo v tem času zbiral Uroš Samec na nespremenjenem e-naslovu tomaz.jakofcic@guest.arnes.si, dosegljiv bo tudi na (041) 362-345.

Pavle Kozjek in Marjan Kovač bosta v ponedeljek 2. decembra ob 19. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma predavala o letošnjem prvenstvenem vzponu v steni Siula Grande v perujskih andih.

Tudi letos AO Kranj organizira priljubljeno družabno srečanje slovenskih plezalcev in alpinistov. Srečanje bo 29. novembra ob 20. uri v Klubu Rosa na Kokrici pri Kranju. Letos bodo druženje popestrili tudi z "zelo resnim" tekmovanjem med slovenskimi alpinističnimi kolektivi.

Prvi letošnji slap
Jasna in Andrej sta se pošteno potrudila in našla ter preplezala prvi letošnji zaledeneli slap. Nahaja se na višini 1900 m, pod severno steno Rjavine, levo od poti iz doline Kot proti Staničevi koči. Zdenkin slap, kot sta ga poimenovala, je dolg 40 metrov , ledu je bilo mestoma bolj malo, ocenila pa sta ga z oceno Wi 4.

Nova knjiga Vikija Grošlja
Po nekaj letnem pisateljskem premoru je naš najbolj znan alpinistični pisec, Viki Grošelj v založbi Planinske zveze Slovenije izdal novo knjigo s preprostim imenom Čo Oju. V njej opisuje odpravo slovenskih policistov na šesto najvišjo goro sveta Čo Oju, jeseni leta 2001. Odprava je bila uspešna saj je prav avtor knjige uspel že drugič priti na vrh Čo Oja in se tokrat tudi kot prvi Slovenec spustiti z vrha s smučmi. Dogodki so opisani brez dlake na jeziku v značilnem Grošljevem lahkotnem slogu, brez nepotrebnega dramatiziranja, ki je v tovrstni literaturi prepogosto. V knjigi mnogokrat naletimo na prav nasprotno, evforično in preprosto, kar mladostniško navdušenje nad gibanjem, smučanjem in gorami. Bogato ilustrirana knjiga bo laiku nazorno prikazala in približala potek himalajske odprave, alpinistu pa bo ob branju vzbudila močno željo po ponovnem obisku najvišjih gora sveta. V zadnjem delu knjiga postreže s podatki in krajšim opisom, različnih avtorjev, vseh slovenskih odprav na Čo Oju, kar daje knjigi še večjo dokumentarno vrednost.

Slovenska šola v Manangu
Pred dnevi se je iz Nepala vrnila ekipa inštruktorjev v nepalski šoli za gorske vodnike v Manangu. Komisija za odprave v tuja gorstva pri Planinski zvezi Slovenije je letos ponovno organizirala tečaj za nepalske gorske vodnike v šoli, ki jo je pred dvemi desetletji ustanovil pokojni Aleš Kunaver. Od takrat naši alpinistični inštruktorji in gorski vodniki redno izobražujejo tamkajšnje ljudi za poklic gorskega vodnika. Letos sta v začetku oktobra odšla na pot vodja tečaja Bojan Pollak in inštruktor Matjaž Šerkezi, devetnajstim tečajnikom pa so znanje predajali tudi nekateri nepalski inštruktorji.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti