Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 19.08.2002

Tomaž Jakofčič: Nove smeri v gorah

V južni steni Skute so Eva Tušar, Grega Znidaršič in Klemen Mali preplezali novo smer, desno od stolpa, na vrh Skute. Smer Lublana je bulana poteka v odlični skali, težja mesta so dobro opremljena s svedrovci, lažja malo slabše. Če nekaj dni je Mali v navezi z Markom Petkom, smer preplezal tudi prosto in raztežaje ocenil: 6b, 6a, 7a, 6a, 3, 6a, 6a+, dolžina 300 m. Z Markom Prezljem sta pred nekaj dnevi prva prosto ponovila tudi nekoliko starejšo smer Cvetje v jeseni in najtežji raztežaj ocenila s 7a+- V desnem delu Osapske stene je Mali opremil in preplezal novo smer, Trst je naš (6c+, 60 m).

V severni steni Triglava sta Matic Jošt in Tomaž Jakofčič (Promontana) preplezala novo smer, ki poteka spodaj desno od Jubilejne, zgoraj pa med Helbo in Jubilejno smerjo. Vsa stojišča so opremljena z vsaj enim svedrovcem in klinom, v raztežajih pa poleg klinov tiči še 10 svedrovcev. Smer Metropolis je dolga 350 metrov, raztežaji pa so ocenjeni s 7-, 7+, 6-, 4-5, 8, 8-, 8-, 3-4. Težji raztežaji so zelo lepi, potekajo večinoma v odlični skali, posebno najtežji raztežaj, rumena zajeda nad začetkom prečnice v Helbi, je enkraten. Smer nima športnega značaja in zahteva nekaj alpinističnega občutka.

T.J.

Spominski tabor pod Mangrtom
Tudi letos bo 24. In 25. 8. pod severno steno Malega Koritniškega Mangrta potekal tabor, 21. po vrsti, v spomin Pavla Podgornika in Tamare Likar. Alpinista sta pred 20 leti nesrečno preminila ob poslabšanju vremena tik pod robom stene. Organizator Peter Podgornik bo v dolini Belopeških jezer že v petek zvečer in bo na voljo z nasveti in opisi smeri v okoliških zahtevnih stenah.

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti