Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.08.2002

Tomaž Jakofčič: Andrej Štremfelj proslavil 30-letni alpinistični jubilej
Preplezal je kar 14 km sten

Kranj - Andrej Štremfelj, eden najuspešnejših slovenskih alpinistov vseh časov praznuje letos trideseto obletnico ukvarjanja z vrhunski alpinizmom katerega rezultati zavzemajo pomembno mesto v analih svetovnega alpinizma. Osemnajst alpinističnih odprav, šest osvojenih osemtisočakov, dvakrat na Everestu in (skupaj z Markom Prezljem) prvi dobitnik prestižne alpinistične nagrade Zlati cepin 1991 za izredno smer po južnem razu Južne Kančendzenge (8476 m).

Andrej ŠtremfeljOb tej priliki se je odločil, da bo jubilej obeležil s prečenjem slovenskih Alp po tridesetih plezalnih smereh v najpomembnejših slovenskih stenah, od Logarske doline do Trente. Vse razdalje med posameznimi stenami je premagoval peš ali s kolesom. Ob prekinitvah zaradi slabega vremena se je v nadaljevanju zmeraj vrnil na mesto kjer je pred tem končal. Vzpone je opravil z 19 različnimi soplezalci, ki so ga pomembno spremljali na njegovi alpinistični poti.

Opravil je vzpone z vsemi člani družine, katera mu zelo veliko pomeni. Največ smeri na prečenju je preplezal prav z ženo Marijo, tudi samo odlično alpinistko z osvojenimi tremi osemtisočaki. Leta 1990 sta postala prvi zakonski par na vrhu najvišje gore sveta. Tudi hčerka Katarina in sin Anže sta odlična športna plezalca in sta alpinistične smeri pod varnim očetovim vodstvom zmogla brez problemov. "Ati se ni oziral kaj dosti niti na dež niti mokro steno", je o svojem vzponu v severni steni Triglava v šali potožil Anže. Katarina je smer v severni steni Rjavine plezala v lepšem vremenu, vzpon pa so ji grenili le premajhni plezalniki iz tekmovalnih dni, triletna Neža pa je pri prečenju sodelovala le pri "nižinskih" etapah. Kar nekaj ostalih soplezalcev se že nekaj let ne ukvarja več aktivno z alpinizmom a so svoje nekdanje mojstrstvo dokazali tudi sedaj in zbrane smeri zmogli brez težav. Celo najstarejši, 69-letni Vid Mesarič, nekdanji Andrejev profesor na Fakulteti za šport v dokaj zahtevni smer Herlec - Kočevar v Šitah ni imel problemov. "Logistične težave so bile večje in akcije, pred pojavom mobilne telefonije, in brez odlične opreme ne bi mogli izvesti v tako kratkem času", je v zahvali svojim sponzorjem (Simobil, Promontana, Papi sport) med drugim dejal Štremfelj.

Smeri so bile izbrane na osnovi več kriterijev. V prvi vrsti so bile to smeri, ki jih pred tem še ni plezal, nekatere so izbrali njegovi soplezalci, nekatere pa so ga spomnile tudi na pokojne prijatelje, ki so imeli prav tako pomembno mesto na njegovi alpinistični poti. Težavnost posameznih smeri je tako nihala od povprečnih do najtežjih alpinističnih vzponov, ki poganjajo strah v kosti tudi najboljšim.

Akcija ima poleg simboličnega pomena tudi zelo veliko športno vrednost. Gre za izreden športen dosežek saj je Štremfelj v obdobju od 23.6. do 31.7. preplezal kar 14.000 višinskih metrov ter še vsaj toliko peš in na kolesu. Vsekakor odlična priprava za odpravo v zahtevno steno 7800 m visokega Čomo Lenca v Tibetu, kamor se Andrej Štremfelj, kot vodja, odpravlja jeseni.

Tomaž Jakofčič

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti