Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 08.07.2002

Tomaž Jakofčič: Andrej Štremfelj na tretjini

Andrej Štremfelj nadaljuje s svojim prečenjem slovenskih Alp po plezalnih smereh. Ob svoji tridesetletnici ukvarjanja z alpinizmom si je zadal preplezati trideset smeri in sedaj je na tretjini. Po vzponih nad Jezerskim se je prejšnjo nedeljo preselil v Karavanke, v steno Košutnikovega turna, kjer sta z Bogom Mlakarjem, prijateljem in sodelavcem, preplezala SV steber (V+/IV-V, 235 m). Storžičeva stena ni bila daleč in tako je Andrej naslednji dan z ženo Marijo v slabih štirih urah preplezal Matevžev steber (V+/IV, 200 m + 470 m po Kramarjevi smeri). Še isti dan je bilo potrebno prikolesariti v Krmo, ker je sledilo nadaljevanje v severni steni Debele peči z Marjanom Manfredo - Marjonom, enim najboljših alpinistov iz slovenskega obdobja osvajanja prvih osemtisočakov. Njegov vzpon na Makalu (8472 m) leta '75 brez dodatnega kisika je bil za tiste časa rekorden dosežek. Marjon je v dobri formi še sedaj in z Andrejem sta se lotila kar njegove, le enkrat do sedaj ponovljene smeri, ki jo je preplezal s pokojnim Borutom Bergantom. V slabem vremenu z dežjem sta smer (skupaj z Jesih-Potočnik) prosto preplezala (VI+/VII-, 470 m) v dobrih petih urah. V petek je bila dosežena tretjina. Deseto smer, Miljardo (V+, 400 m) v Rjavini, je preplezal s svojo najstarejšo hčerko Katarino, tudi samo odlično športno plezalko. Prespal je v Staničevi koči pod Triglavom in naslednji dan zopet z Marjonom preplezal še Viktorijo (VI-/V, 600 m) v Velikem Draškem vrhu. Na dosedanji poti prečenja je Andrej Štremfelj preplezal že preko 4500 višinskih metrov smeri, čaka ga še več kot dvakrat toliko saj so stene v Julijskih Alpah še višje.

T.J.

V Julijskih Alpah
Iztok Ipavec (Soški AO) in Boris Lorenčič (AO Kozjak) sta v steni Velikega Mangarta opravila drugo ponovitev smeri Sanje za Slavca (VI+, 900 m). Prvo sta pred leti opravila Janko Meglič in Klemen Premrl (oba AO Tržič). Druga ponavljalca sta plezala enajst ur in v smeri našla 10-12 klinov. Poročala sta o mestoma krušljivi skali in kočljivem, mokrem in mahovnatem izstopnem kaminu. "Vsa čast Filipu Bencetu, ki je to smer preplezal prvi, sam", sta še dejala.
Poleg omenjene smeri so se v naših stenah v glavnem ponavljale klasične smeri. Mojca Žerjav (AO Matica) in Sandra Voglar (AK Krško) ter Janez Peterlin in Toni Gregorčič (oba AAO) preplezali Viktorijo v Velikem Draškem vrhu, slednja dva pa še Mansardo (VI, 500) m v Planji. Miha Habjan in Anže Čokl sta v Šitah preplezala JLA (VII-, 300 m), Habjan in Jernej Breščak (vsi AAO) pa Ašenbrenerjevo smer (VI, 600 m) v Travniku.
Tudi "Matičarji" so bili aktivni. Uroš Strniša - Darko in Rok Blaguš sta preplezala Puntarsko v Vršacu (VII-, 800 m), Šašo Poglajen in Samo Krmelj Parižanko v Debeli peči (VI+, 300m), Jernej Bevk in Uroš Samec pa Medvoško v Temenu (VI+, 450 m).

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti