Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 01.07.2002

Tomaž Jakofčič: Prečenje slovenskih Alp

Andrej Štremfelj, eden najuspešnejših slovenskih alpinistov vseh časov, praznuje letos trideseto obletnico ukvarjanja z alpinizmom. Ob tej priliki se je odločil, da bo jubilej obeležil s prečenjem slovenskih Alp po tridesetih plezalnih smereh. Plezal bo z različnimi soplezalci, ki so ga spremljali na njegovi alpinistični poti. Začel je 23. junija z ženo Marijo, tudi zelo uspešno alpinistko z osvojenimi tremi osemtisočaki. Skupaj sta bila leta 1990 prvi zakonski par na vrhu Everesta. V Resnikovi smeri v severni steni Križevnika (VI/V, 350 m) je šlo vse gladko le na sestopu jima v želji po najkrajši poti do Korošice nekoliko lomastenja po ruševju ni ušlo. Naslednji cilj je bila stena Lučkega Dedca in njegovega Centralnega stebra (VI+, 140 m). Dve uri pozno popoldanskega plezanja z ženo Marijo je bilo dovolj za ponovitev prve slovenske smeri z oceno VI+.

Naslednji zmenek je imel Andrej pod severno steno Ojstrice, kjer ga je čakal Tone Škarja, gonilna sila slovenskega odpravarstva in eden vodilnih alpinistov v 60-ih in 70-ih letih. Brez težav sta zmogla Herletovo smer (V+/IV-V, 450 m), eno najlepših smeri v gorstvu in obenem prvo smer z zavrtanimi svedrovci pri nas. Škarja je popoldne odšel domov, Štremfelj pa na Okrešelj kjer je naslednji dan s Francijem Jensterletom, nekdanjim alpinistom, sedaj pa odličnim športnim in tekmovalnim plezalcem preplezal Spominsko smer Draga Bregarja (VI+/V, 515 m) v Štajerski Rinki. Drago Bregar se je smrtno ponesrečil na Štremfljevi prvi himalajski odpravi leta 1977 na Gašerbum (8068 m). Z vrha Štajerske Rinke ni bilo daleč do Kranjske koče na Ledinah, izhodišča za naslednjo, steno Dolgega hrbta. Ker je dan pred vzponom steno v vrhnem delu pobelil sneg, sta se minulo soboto z Matjažem Wiegeletom odločila za Steber jutranje zarje (VI/V, 400 m). Ta dan je bil še posebno naporen saj si je Andrej zadal nalogo preplezati dve smeri. Popoldne ga je pod steno Dolške škrbine čakal Tomaž Jamnik, nekdaj odličen alpinist in vodja skoraj vseh slovenskih odprav v Karakorum. V steni sta preplezala prav njegovo smer, ki jo je leta 1966 preplezala skupaj s sedanjim predsednikom Planinske zveze Slovenije Francem Ekarjem. V nedeljo je bila na vrsti stena Košutnikovega turna , nato pa ga bo pot v glavnem s kolesom vodila preko Karavank v Julijske Alpe, kjer bo preplezal naslednjih dvajset sten. Atraktivno in zelo odmevno akcijo Andreja Štremflja lahko spremljamo na svetovnem spletu na naslovu www.stremfelj.simobil.net. Akcija bo s svojo zahtevnostjo služila Štremflju tudi kot odlična priprava na jesensko himalajsko odpravo v zahtevno steno Čomo Lenca (7816 m).

T.J.

Obvestila
6. in 7. julija, bo na Mestnem trgu v Škofji Loki prvo tekmovanje za državno prvenstvo 2002 v balvanskem plezanju. V soboto bodo na vrsti starejše kategorije s kvalifikacijami ob 9. uri in finalom ob 18. uri, mlajše in srednje kategorije pa v nedeljo s pričetkom ob 9. uri.
Prvi vikend v juliju (6. in 7.). organizira AO Bovec na planini Zapotok tradicionalni memorial Iztoka Hrovata - Ferota. Hrano in pijačo je potrebno prinesti s seboj. Dodatne informacije dobite na (041) 280-667 ali (040) 291-496.
Za poletni treking okoli svete gore Kailash in oktobrski v nepalski Langtang informacije na (041) 614-203, Dušan.

T.J.

Dobre smeri v Dolomitih
Veliko naših plezalcev se poleti odpravi plezat v Dolomite. Krajši dostopi, odlična skala, konstantno strme stene s težkimi, a dokaj dobro opremljenimi smermi so stvari, ki nezadržno vabijo mimo naših sicer lepih gora in sten.
Marko (Iglu, Citywall) in Alenka Lukič ter Andrej Grmovšek in Tanja Rojs so si za kratek obisk izbrali skupino Treh Cin. Ker so bile severne stene ponekod še mokre so se zadržali v bolj prisojnih stenah Male in Najmanjše Cine. Lukič in Grmovšek sta prosto na pogled preplezala smer Gelbe Mauer v Mali Cini, (7b, 300 m, 12 R). V smeri gre za konstantno težavno plezanje v previsnih ploščah in razen v zadnjih dveh raztežajih se težavnosti gibljejo v območju 6c+ do 7a+. Naslednji dan sta preplezala še bolj previsno smer Via Da Corte Vecchino Aldo "Nobile" v Najmanjši Cini, (7c+, 200 m, 7R). Lukič na pogled, Grmovšek na fleš. V smeri je zelo težaven le en raztežaj, ki vodi preko velikih streh. Preostali del smeri je lažji (6c) vendar je skala ponekod izredno krušljiva in plezanje kljub svedrovcem resno. Alenka Lukič in Tanja Rojs sta prvi dan preplezali Rumeni raz v Mali Cini, (VI+, 380 m), naslednji dan pa sta ob sodri pobegnili iz Cassinove smeri v Najmanjši Cini.
Na drugi strani Cortine sta v steni Cime Scotoni Tomaž Jakofčič (AAO, Dumo, Promontana) in Tina DI Batista (AO Matica, Dumo) preplezala smer Scotonata Galaktica (7c+, obv. 6b+, 450 m). V smeri po težavah izstopa deseti raztežaj (7c+), ki ga je Jakofčič prosto preplezal v drugem poizkusu, ostalo smer (do 7a+) pa sta oba preplezala na pogled. Smer je opremljena s svedrovci, le v prvem raztežaju je priporočljiv en srednje velik zatič. Minuli vikend sta to smer preplezala še Marko in Alenka Lukič. Marko je smer, kot se zanj spodobi, preplezal na pogled.
Jernej Bevk in Samo Krmelj (oba AO Matica) sta v Tofani DI Rozes preplezala znano klasiko Constantini - Apollonio (VI+, A0, 500 m).

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti