Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gore – 18.01.15

Večer v nedeljo, Gore: Odprto vse leto 

Odprto vse leto

Tatjana Vrbnjak: Prostrana planota Komna je vse leto priljubljen pohodniški cilj, pozimi tudi turnosmučarski

Dom na Komni je ena od tistih planinskih postojank v naših gorah, ki so odprte vse leto. Stoji na razglednem vzhodnem robu planote Komne, ki se strmo dviga nad Bohinjsko dolino pri slapu Savica - tam je tudi izhodišče poti, ki nas po široki mulatjeri skozi gozd pripelje do začetka planote. Dom je nad gozdno mejo na njenem razglednem vzhodnem robu. Priljubljena poletna planinska točka je že dolga desetletja zelo obiskana tudi pozimi: ko je na Komni več snega, je namreč ta svet odlično izhodišče za turno smuko. "Vsaj meter snega mora biti, najbolje pa je, če ga je najmanj meter in pol - takrat je mogoče smučati tudi tam, kjer je ruševje," je dejal oskrbnik Doma na Komni Herman Uranič. Sezona za turno smuko se pri njih običajno začne sredi (ali konec) januarja, odvisno od razmer. Najbolj primerna sta februar in marec. A tudi v dneh, ko snega za turno smuko ni dovolj (pred dnevi ga je bilo 40 cm), je Komna obiskana. Priporočljive so dereze.

Snežne krplje
Na Komni se smuča že desetletja. Že kmalu po vojni so tam smučali prvi navdušenci. Dom na Komni so prvič odprli 1936. leta, 1941. je pogorel in 1948. leta so prenovljenega na novo odprli. "Veliko imamo stalnih gostov, ki se vračajo, če so le primerni pogoji. Tudi tujci pridejo - Čehi, Hrvati, Nemci," pravi Uranič. Zadnja tri, štiri leta je turnih smučarjev na Komni vse več - nekaj je prispevala kriza, največ pa to, da je turno smučanje postalo modno.
"Sploh pri posameznikih je turno smučanje postalo trend," pravi Uranič. "Mnogi obiskovalci nas sprašujejo, ali posojamo opremo, tako da že razmišljamo, da bi je v naslednjih dveh letih nekaj nabavili. Tako bi lahko gostom, predvsem tistim, ki želijo poskusiti, ali je to sploh zanje, ali v turnem smučanju uživajo, omogočili, da se v njem preizkusijo. Tudi za snežne krplje je veliko povpraševanje, posodimo jih, kolikor jih imamo, a včasih bi jih morali imeti dvajset kompletov. Posojamo svoje in za to ne računamo, a razmišljam, da če bi za izposojo računali dva ali tri evre, bi lahko nabavljali nove in tudi boljše, kajti ta oprema se z leti tudi spreminja."
Dom na Komni je najbolj obiskan ob koncih tedna. Ko so razmere primerne za smuko, tam smuča po 40, 50 ljudi, nekateri se oglasijo še mimogrede, ko pridejo iz smeri Vogla. Precej manj obiskovalcev v domu prespi. A ko gostijo skupine, jih prenočuje 30, 40, včasih celo 60. In koliko stane polpenzion na Komni? Od 25 evrov - cene so različne, ker je odvisno, ali je posameznik član Planinske zveze Slovenije, ali se odloči za spanje na skupnih ležiščih ali v sobi, pravi Uranič.

Za tiste, ki vedo, kaj počnejo
Kako so obiskovalci usposobljeni in opremljeni za turno smuko? "Praviloma so kondicijsko zelo dobro pripravljeni, tudi oprema je na nivoju. Turne smuke se lotijo ljudje, ki vedo, kaj počnejo. Žolne in drugo osnovno lavinsko opremo imajo praktično vsi," pravi Herman Uranič.
Mnogi se s Komne podajo na bližnje vršace, na primer na Bogatin in proti sedlu - kadar niso dobri pogoji, je tam lahko zaradi plazov precej nevarno, medtem ko sama Komna glede plazov ne velja za nevarno. A zanašanje na "saj se ne more nič zgoditi" ni na mestu. "Pred dvema letoma je bila tu skupina s francoskimi vojaki in so šli le Na kraj, kjer je zgolj en del, kakšnih 15 metrov, malce odsekan. In prav tam, kjer človek sploh ne bi pričakoval, da se to lahko zgodi, je dva zasulo. Če bi ne bilo drugih zraven, se sama ne bi rešila," pove Uranič.
In koga običajno gostijo? "Vsako leto imata tu tečaj dve skupini šolarjev iz waldorfske gimnazije pod vodstvom izkušenega vodnika - opremo jim je nabavila šola. Podučijo jih tudi o tem, kako se uporabljata žolna in druga lavinska oprema. Že nekaj let prihajajo k nam tudi šolarji iz Bohinjske Bistrice - tako je tudi prav, saj so to zanje domači hribi; pred tem so hodili drugam," pravi Uranič.

Manj samohodcev
"Vsako leto pridejo k nam na turno smuko tudi večje zaključene družbe, veliko je tudi posameznikov, ki se oglasijo v družbi kolega ali dveh. Samohodcev je zadnji čas bistveno manj kot nekdaj," opaža Uranič. Slednje je mogoče pripisati večji ozaveščenosti: eno od osnovnih pravil hoje v hribe pozimi je, da se v gore nikoli ne podamo sami, saj je ob nesreči zaradi plazu praviloma dovolj hitra oziroma pravočasna le neposredna kolegialna pomoč tistih, ki so že na samem kraju dogajanja. Čas je pač pozimi za reševanje še bolj odločilen faktor, kot je to sicer.

Lukova 47. turna smuka
Marca bo že 47. na turni smuki v družbi prijateljev in znancev na Komni užival Ludvik Blatnik - Luka. Vsako leto pripelje tja stalno družbo ljubiteljev gorske narave in smuke zunaj urejenih smučišč, po deviškem celcu. Zbere se jih 30 do 40, Blatnik je gonilna sila in organizator srečanja. Družba se dejansko srečuje še dlje.
"Že sam sem se pridružil tedaj že zaokroženi skupini prijateljev in znancev, od mene so bili nekoliko starejši. Srečal sem jih, ko sem bil na izobraževanjih v okviru alpinistične šole in gorske reševalne službe. Nekaterih prvih članov zdaj več ni, nekateri več ne morejo priti, pridružujejo pa se novi, predvsem generacija naših otrok, tradicija se namreč prenaša na mlajši rod. Prišel sem v družbo, v kateri je bil Bojan Hrovatin, fizioterapevt v Soči, ki je uvedel rehabilitacijo ljudi po možganski kapi, 1970. pa je umrl na Komni - imel je poapnenje žil. Pa Andrej Zupančič, sin Otona Zupančiča - na Komni je poznal vsako luknjico, njemu smo kamero gor nosili, ker je veliko snemal naravo, nameraval je narediti film o flori in favni Slovenije. Pa direktor RTV Milan Merčun, znameniti lutkar Nace Simončič, potem Stana, ki je preživela Dachau, iz Stuttgarta je vsako leto prišla Margareta - zdaj več ne prihaja, letos mi je pisala, naj vse pozdravim ... Najstarejši je zdaj 95-letni Dušan Benko, novinar, zunanjepolitični komentator, ki je bil pri 85 letih še na Komni. Vedno je bilo v družbi tudi nekaj Primorcev, zdaj hodijo že njihovi otroci," se spominja Blatnik
Skupina se vedno dobiva marca, v dneh okoli 19., na jožefovo. "En teden, od nedelje do sobote, smo tam. Razdelimo se v dve skupini, ena je močnejša, mlajša, druga starejša, in si določimo turo, odvisno od snežnih razmer. Komna je naš drugi dom," pravi Blatnik.
Kaj ga vleče na turno smuko? "Na turah tri, štiri ure hodiš, nato eno uro smučaš ... Ko to enkrat poskusiš, se zaljubiš v to. To je nekaj edinstvenega, ko zarežeš v celec ... Greš na turo, ves prepoten prideš na vrh in potem odsmučaš v eno dolinico, tam posediš, poješ sendvič, počvekaš z družbo ..." živo opisuje zimske užitke Blatnik.
Zdaj pozna na Komni že vsako dolinico, drevo. "A vedno gremo na varno: če vidimo, da je nevarnost za plaz, gremo po nižjih hribčkih, če vidimo, da je sneg utrjen, po vrhovih: na Bogatin, Kal, Savinjski Kuk, Šmohor. Vsako leto pa gremo tudi proti Sedmerim jezerom. Čeprav smo izkušeni in poznamo teren, imamo vedno s seboj vso lavinsko opremo."

Tatjana Vrbnjak

  l 

Foto: Boris Heričko                                    Stalna družba ljubiteljev narave in turne smuke (Lovro Stanovnik)

V GOJZARJIH Z RAVNIM PODPLATOM
Ko smo začeli smučati na Komni, smo imeli navadne smučke, navadne okove, ki se niso nič dvigali, in stare gojzerje z ravnim podplatom, nič kaj nazobčane. Nato sem bil v Chamonixu, šli smo na Mont Blanc, in sem povedal, kam pri nas hodimo na turno smuko. En francoski vodnik je potem na Komno na turno smuko pripeljal skupino 22 ljudi, bili so zelo dobro opremljeni. V 70. letih se je oprema začela spreminjati: novi okovi so omogočili, da se je dvignila peta, da si lahko hodil - in to smo pri njih videli in potem začeli te stvari nabavljati tudi sami. Nato je Elan pričel delati turne smuči. In pa cenejši 'psi' so prišli ven (koža, ki se nalepi na drsno ploskev smuči in omogoča hojo s smučmi navkreber, ne da bi smuči zdrsavale - prvi 'psi' so bili iz tjulnje kože in so bili izjemno dragi)," razloži Luka Blatnik.

Vecer.si 18.01.2015


Foto: Boris Heričko

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti