Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Jiro Taniguchi (14. 8. 1947)

Rok Levičar: Jiro Taniguchi je japonski avtor stripov manga. Svojo pot avtorja mang je začel kot pomočnik avtorja Kjota Ishikawe.

Svoj nastop kot risar mang je začel leta 1970 z izdajo mange Kareta Heya (Izsušeno poletje) v reviji Young Comic (Mladi strip). Med letoma 1976 in 1979 je ustvaril več stripov skupaj s piscem Natsuom Sekigawo kot so Mesto brez obrambe, Veter z zahoda je bel in Lindo 3. Med 1984 in 1991 sta Taniguchi in Sekigawa ustvarila trilogijo Bocchan No Jidai. V 90-ih je Taniguchi izdal več albumov, med drugim Chichi no koyomi (Almanah mojega očeta). Med letoma 1992-1993je sodeloval z Garon Tsuchiya na mangah Modri bojevnik, Vojne pesti in Živi! Odiseja. Leta 2001 je ustvaril serijo Ikar na podlagi tekstov francoskega avtorja stripov Moebiusa.

Taniguchi je prejel več nagrad za svoje delo, med drugimi Osamu Tezuka Culture Award (1998) za trilogijo Bocchan No Jidai, nagrado Shogakukan za Inu wo Kau in v 2003 nagrado Alph'Art za najboljši scenarij za Daljno sosesko (A distant Neighborhood) na festivalu Angoulême International Comics Festival v Franciji. Njegova dela so prevedena v več jezikov. Za razliko od dostikrat v mangah nasilnega pripovedovanja zgodb je Taniguchi razvil zelo oseben stil. Ob sodelovanju z drugimi pisci, med drugimi s Tsukaso Hojo, se njegovi stripi osredotočajo bolj na japonsko družbo in kulturo s subtilno analizo navad in običajev.


Vrh bogov (Summit of the gods, 2000)
Recenzija - Shaenon Garrity / manga.about.com

Strip temelji na zgodbi Jumemakure Baku ter risbi Jira Taniguchija. Je dramatična zgodba , ki te potegne vase, za kar ni potrebno da te zanima plezanje po gorah. Gre za zgodbo o Habuju, obsedenem vrhunskem plezalcu in Fukamachiju, fotografu, ki med skrivnostnim potovanjem po Nepalu odkriva zgodbo o Habujevem življenju. Taniguchijevo intenzivno detajlirano delo ujame nevarnost in veličino gora, vendar je Vrh bogov bolj človeška zgodba kot akcijska zgodba, ob čemer Mount Everest ustvarja kuliso zgodbi o obsedenosti in zagonu ...
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
BIO novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti