Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

O stripih manga

Rok Levičar: V zadnjih desetletjih so tako na Zahodu kot pri nas pridobili na popularnosti in priljubljenosti edinstveni stripi manga. Manga je japonska beseda in dejansko pomeni »sličice, ki se premikajo« oz. kar mi pojmujemo kot strip.

Poznamo tudi izraz anime, ki pomeni njihovo risanko oz. film. Japonci uporabljajo izraz manga za označevanje vseh vrst stripov po svetu, na Zahodu pa pojmujemo pod tem izrazom stripe, ki prihajajo iz Japonske in imajo svoj prepoznaven stil.

Pri nas žal še zmeraj velja branje mang za subkulturo, medtem ko velja na Japonskem za eno najpopularnejših oblik zabave. So široko dostopne, ljudje jih berejo na poti v službo, na vlaku, med odmori, med malico, v prostem času. Berejo jih tako moški kot ženske, vseh starosti in poklicev.

Mange imajo na Japonskem že tristoletno tradicijo in so pomemben del japonske kulture. Dokumentirano je ena najzgodnejših predhodnic mange nastala že v 12. stoletju, ko se je budistični menih Toba skozi zgodbe o živalskih likih ponorčeval iz velikašev. V 18. In 19. stoletju so izhajale zabavne slikanice, ki so se po menihu imenovale toba-e (toba slike). Upoštevajoč, da so bile namenjene za množično uporabo in pogosto izdane v serijah, jih lahko smatramo za prve stripe na svetu. Moderna manga je kombinacija japonske likovne tradicije in vplivov zahodnega sveta. Zasnovo sličic, razporejenih v okvirčke in z oblački z besedili, so prinesli ameriški stripi, ki so prišli na Japonsko v začetku 20. stoletja.
 

Kaj mange (in anime risanke) tako razlikuje od ostalih stripov (risank)?
Stripe manga zaznamujejo zgodbe, ki so bogate z akcijo, v njih je veliko gibanja, pogosto pa imajo malo dialogov. Avtorji mang, imenujejo se mangaka (manga-ka: končnica ka predstavlja stopnjo strokovnega znanja in avtorstvo – ni nujno, da je avtor mange risar in obratno), dajejo pri ustvarjanju prednost vizualnosti pred besedo (v nasprotju z ameriškimi/evropskimi stripi, kjer je v osredju beseda).

Druga ključna značilnost, kjer se kaže japonska naklonjenost do grafičnega izražanja, je odsotnost barv. Mange so snovane in tiskane v celoti v črno-beli tehniki. Šele sodobnejše izvedbe so uvedle sive tone, ki na eni strani pripomorejo k večji plastičnosti oblik, po drugi strani pa tudi nekoliko ''zmehčajo'' izraz.
Pogosta tema mang je tudi smrt (katere se zahodnjaški stripi nekoliko izogibajo) oz. je prisotna ideja, da se vse stvari nekoč končajo.

Morda je eden ključnih razlogov za veliko popularnost mang na Japonskem ta, da so junaki stripov navadni ljudje (za razliko od ameriških ali evropskih stripov, kjer je junak idol ali celo anitjunak, je nadčlovek oz. ima posebne sposobnosti) - delavci, uradniki, šolarji, učitelji, meščani, dogajanje se vrši v domačem okolju, v šolah, delavnicah, parkih – upoštevajoč Vrh bogov, tudi v divjini/ v gorah. Stripi pripovedujejo življenjske zgodbe, npr. junak hodi v službo/šolo, doma se krega, a ima neko lastnost/moč/usodo, ki ga naredi drugačnega, ključnega. Včasih avtorji v vsakdanji svet vpletejo tudi čisto fantazijske elemente (nezemljani, nadzemeljske moči). Seveda so pogoste tudi popolnoma fantazijske mange, kjer avtorji dajo duška svoji domišljiji. Vendar se tudi v fantazijskem okolju junaki ukvarjajo s čisto realnimi dilemami (koga imeti rad, komu zaupati). Pogoste se tudi zgodi, da glavni liki preprosto izginejo, umrejo (po zmagi), zmagajo, ampak izgubijo svoje bližnje. Tako kot pri filmih, se dostikrat zgodi, da pri mangah nekatere najpomembnejše stvari izvemo na koncu.

Stilsko so mange zelo raznolike. Druži jih nagnjenost do detajlov (še posebej tehnologije). Mnogokrat so kakšni elementi narave ali strojev izrisani zelo naturalistično. Liki so pogosto stilizirani, še posebej ženske – vitke postave, velike oči, majhna usta. Pozitivni liki imajo pogosto mladosten videz, medtem ko imajo negativni liki znake staranja, telesne hibe, so poraščeni, skratka vizualno odbijajoči.

Originalne japonske mange se berejo z desne proti levi, izhajajo v tedenskih in mesečnih zbornikih, v katerih je več zgodb. Zgodbe se lahko iz zvezka v zvezek povezujejo in dobimo tudi več let dolge zgodbe.

Kvalitetne mange so pri nas dostopne predvsem v bolje založenih knjigarnah v večjih mestih, katere ponujajo tudi tujo literaturo. Žanrska raznolikost in svojevrsten risarski stil bo marsikoga prepričal, da bodo postale mange njegovo priljubljeno čtivo.

Viri: animeteh - Kaj je manga
Goran Gruden - Spoznajte anime in manga


 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti