Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

S Črne prsti do Triglava

Peter Podgornik: Zimska prečenja gora na sončni strani Alp = PrimorskeStene.com


Želja, da bi kdo prečil greben celotnih Julijskih Alp, sega že dolgo nazaj in ostaja tudi sedaj le pobožna želja. S tem so mišljeni vrhovi od Črne prsti, preko Bogatina, Špičja, Kanjavca, Triglava, Razorja, Prisojnika, Mojstrovk, Jalovca, Mangarta … približno v mejah nekdanje Rapalske meje. Gotovo gre pri tem za krepak zalogaj, ko se mora poleg dobre fizične pripravljenosti akterjev vse pokriti še z vremenom in ostalimi logističnimi zankami. Celoten greben je dolg krepko čez sto kilometrov, trajanje takega prečenja je ob idealnih razmerah in dobri organizaciji dolgo najmanj teden dni.

Nedvomno gre za najdaljše prečenje grebenov, ki objemajo vrhove gora na sončni strani Julijskih Alp. Kot je iz seznama opravljenih prečenj razvidno, so bila ta opravljena na različne načine in na različnih odsekih, času, opremi in miselnosti primerno, kar posameznim dejanjem ne jemlje svoje vrednosti. Čeprav se plezalci držijo običajno peš variante, so nekateri zaradi danih možnosti kasneje to delno opravili tudi na smučeh. Kot je razvidno iz zapisanih virov in besed akterjev so se eni držali blizu grebenske rezi, nekateri pa so občasno izkoristili strmine in doline ob grebenu, odvisno pač od izbrane smeri prečenja. Tudi pojem zima je bil pol stoletja nazaj malo širši, dejansko pa so bile včasih tudi zime bolj zgodnje in ostre.

Prvo zapisano prečenje so sredi petdesetih let minulega stoletja opravili alpinisti z Jesenic: Janez Krušic, Ljubo Juvan, Marko Butinar in Peter Ferjan. Njihovi pogledi na alpinizem so bili zelo jasni, Ljubo Juvan je takrat zapisal (glej poobjavo PV 1956/06/307-11)Za dolge in naporne ture v Centralnih Alpah ali drugih visokih gorstvih so taki treningi nujni.«
Drugi poskus Janeza Krušica, Jožeta Bernarda in Staneta Kersnika se je približno desetletletje kasneje končal malo naprej od Črne prsti, ker jim je hud veter raztrgal šotor in jih prisilil k umiku.

Pozimi leta 1976 je mladim plezalcem iz Bohinja uspelo prečiti vrhove in grebene gora, ki objemajo Bohinj. Nekateri od njih so ob pomoči mlajših gojili tiho željo o celotnem prečenju, vse tja do Jalovca, Mangarta ... njihov poskus se je leta 1979 končal v Vratih.

[Glej še poobjavi iz PV: Od Črne prsti ... na Triglav in Lepo Špičje.]

Leto pozneje sta Peter Poljanec in Miroslav Svetičič – Slavc prišla s Črne prsti do Vršiča. ...

Zanimivo je, da ni nobena od znanih skupin začela prečenja na Soriški planini, kar bi skrajšalo dostop in krepko podaljšalo greben.

V nadaljevanju so opisana vsa doslej znana grebenska prečenja med Črno prstjo, Triglavom in naprej, tako kot so bila opravljena, ter še nekaj prečenj v mejah omenjenih vrhov, grebenov in dolin. ...Primorskestene.com >

PrimorskeStene.com 18.01.2015


SPD: Julijske Alpe 1:75.000 narisal Alojz Knafeljc


Štirje člani PD Jesenice - v zrelejših letih

 

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti