Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Grapa na Petelina

AO Jesenice - Miha Novak: Danes [13.01.2015] sva se z Alešem kljub slabim snežnim razmeram odpravila na severno stran Mežakle. Foto

Že dolgo časa sem opazoval to divje ostenje Petelina in nikoli do danes mi ni uspelo pobližje spoznati steno in njegove grape. Edina grapa, ki je bila videti zalita, poteka na levi strani ostenja, desno od izrazitega plazu.
Grapa vodi v spodnjem delu skozi gozd in ne preseže naklonine 35°, izjema je trimetrski skok, ki sva ga zaradi premalo snega, obšla po levi strani. V zgornjem delu pa ima tudi povprečen naklon okoli 35°. Dolga je okoli 300 metrov.
V zgornjem delu bi bilo možno nadaljevati do vrha ostenja, vedar pa v tem času zaradi premalo snega ni mogoče, kajti grapo zapira 15 metrov visok skok. Sestop je možen po dveh variantah. Na vrhu grape na levo na izraziti raz in čezenj na drugo stran kjer je plaz, ki je dobro viden iz doline. Po njem navzdol. Druga varianta pa je sestop po sami grapi navzdol.
Za grapo nisem v nobenem viru zaznal, da bi kdo poskušal v tej steni, možno pa je da se je pred nama tu že kdo povzpel. Smer sva posvetila najinemu dolgoletnemu plezalskemu prijatelju Rajku Tušku za 50. letnico.


Za boljšo predstavo območja (zahodni del Mežakle), dodajamo fotografiji, ki nam ju je v ta namen posredoval Benjamin Ravnik; velja še dopolniti, da je prvotno ime (je tudi še na zemljevidih) Kisovec, zdaj Petelin.

 Dodajamo še "severno steno" Mežakle z oznakami izstopnega dela (vsi podatki so na desni fotografiji) njunega vzpona; gradivo nam je na naš poziv poslal Milan Kuraš.

 

14.01.2015

 

 


 

1 komentarjev na članku "Grapa na Petelina"

Franci Savenc,

Na moj poziv (naslov mi je dal B. Ravnik) nam je Milan Kuraš (milankuras@gmail.com) poslal zadnji dve fotografiji s sporočilom:

24.6.1972 sva s Korenovim Bojanom, takrat stara 19 oz. 20 let, opravila vzpon v Petelinu (kot mu pravimo Jeseničani). Točnega poteka se ne spomnim več - iskala pa sva najlažje naravne prehode. S seboj sva imela le krajšo vrv za obešanje perila, drugega nič. Spominjam se le strmih trav pod vrhom Petelina. Pošiljam dve fotki

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti