Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prva slovenska športna knjiga

Jutro, Knjige s police: To je »Smučar« R. Badjure avtorja »Vodiča«, slovenskega Baedekerja, in drugih turistovskih, skoraj bi rekel »znanstvenih« spisov.

Lična, lahko kartonirana brošura 76 strani, prijaznega žepnega formata. Na naslovni strani vesela risba, smučar drči navzdol in se veselo smeje. Brez pretenzije je ta knjižica, lična, a ko jo odpreš, te preseneti. Naslov je strog: »Smuška teorija in praksa za začetnike in izvežbane.« Torej učbenik ali priročnik ali celo enciklopedije »bele umetnosti«! In zraven: 6 pokrajinskih, 55 tehničnih slik in srhohrvatskl tolmač! To ni malo! (NB.: Brošurica stane 30 Din in je izšla pravkar v založbi Kleinmayr & Bamberg v Ljubljani).

Jasno je, da pogledaš najpreje po pokrajinskih slikah. Bogo Brinšek, Ivan Tavčar, Joža Kunaver, Jos. Ravnik so njih avtorji, torej klasična generacija naše turistike, smučarstva in umetniške pokrajinske fotografije. Pionirji in obenem klasiki. Njim primerna je tudi kvaliteta reprodukcij. »Ivje« bi si n. pr. želeli v ilustrirano revijo, katere nimamo, ali Vel. ali Kriško planino, Planico ali Stol. Slike so čiste, jasne, luči jasnega solčnega dne na snegu se v lepem modrem tisku na gladkem papirju prav tako resnično odražajo, kakor temne sence v kotanji pod Jalovcem ali reprodukcijsko težavni, pa točno podani razgled s Stola. Te reprodukcije so prav prvovrstna umetniška priloga knjižici in jo v naprej najtopleje priporočajo. So pravcata captatio benevolentise.

Slično je s tehničnimi slikami. Koliko je nemških brošur slične vsebine! Vse so ilustrirane pa ni ena nima tako praktičnih, drobnih pa vendar tako vsestransko jasnih sličic. Slike v priročnikih Bilgeri, Hoek, Lutlier, Schottelius itd. so manj nazorne. Pripovedna vsebina je zelo ekonomična. Pojasnila o bistvu in vrednosti smuškega športa, o zgodovini tega pokreta pri nas, smučarsko življenje, disciplina, praksa, — ter oprava, oprema, sneg, tehnika nižje in višje vrste. Iz vsake vrste veje ne samo avtorjevo stvarno poznanje snovi, marveč i njegova velika pedagoška sposobnost, kako vodiš začetnika in ga seznaniš z zimsko prirodo in z načinom, kako jej s pomočjo smučk prideš do živega.

Tehnično se sme »Smučar« meriti ne le z vsako slično nemško brošuro, ampak tudi z večjimi sportnimi deli, ki so si stavili višje sportno-literarne cilje. Badjura je mnogo bolj ekonomično povedal isto, in več. Dodal je še domačo terminologijo, da bomo rešeni »leopoldstädterisch« terminologije, ki govori o »ski-vozačima« ali «skifarerima» itd.

V terminološkem pogledu bi morda kazalo najti še nov izraz za »schwingen«, za kar uporablja »zavirati, zaviranje, zavora« enako kakor za »stemmen«. Plužna zavora ni »Schwung«. Kristjanija in telemark nista zavori, ker ne zavreta, marveč se sama zase izvršena ustavita. Vendar ta pomislek ni, da bi moral ali hotel absolutno veljati. Mogoče je baš nemško razlikovanje nepotrebno in ožja slovensko prav zadostno. Žal mi ni znana terminologija Norvežanov in Francozov. V tehničnem pogledu bi morda na str. 45. kazalo bolj izrecno zahtevati od novinca in vodje kurzov, da zahteva in vztraja na tem, da se te temeljne vežbe dobro vtepejo v glavo in nogo in vedno redno ponavljajo. One so temelj umetnemu smučanju in metodičnemu treninga mišičevja i za zdravje, i za tekme. Skrbeti treba, da pojdejo naši tekmovalci ven in da prineso uspehe! Ti pa so odvisni od metodike, od temeljnih vaj (str. 45 — 47) na vežbalnem terenu. V tehničnem pogledu bi dalje želel še kratko poglavje o uporabi smučk in opremi za visoko turistiko (pozimi na Triglav, Sedma jezera na Begunjščico, Krvavčev greben) in kratko poznamko, kako se opremi in ravnaj pri takšnih podjetjih. In zlasti v četi, pri vojakih! Smučanje je važen del narodne brambe!

Vsekakor pa tu omenjeni nedostatki ne zmanjšujejo visoke vrednosti te knjižico in se dajo popraviti, popolniti. Da bi so le naši športniki v celem ravnali po zares modrih, iz dolgoletne lastne izkušnje izhajajočih nasvetih avtorjevih!
Omeniti je treba dalje, da govori iz vsakega odstavka neka usmerjenost, neka iskrena ljubezen do prirode, očarujoča toplina za prednosti in čare naše domovine in globoko prepričanje, da ta športna panoga vzgaja mišičevje, oči, pljuča, živčevja bodri odločnost, budi umetniški čut, spoznava z ljudmi in prirodo, pa tudi vzgaja smisel za disciplino, za tovarištvo in požrtvovalnost in čut dolžnosti. Pravilno imenuje avtor smučarstvo »planinsko in zimsko Sokolstvo«. Naj bi kmalu zares tudi naše Sokolstvo in naša armada spoznali visoko fizično in etično vrednost tega športa in sprejeli smučarstvo v svoj program. Letošnja skrajšana sezona je pred durmi. Brošurica, dobrodošla! Smuk v naše žep, in mi smuk ž njo najprej za peč, potem pa smuk ven na belo na delo!

Pika.
Jutro, 14. januar 1925

14.01.1925

dLib.si


Kamra.si

1 komentarjev na članku "Prva slovenska športna knjiga"

Boris Štupar,

Avtor zapisa naj bi bil Pavel Karlin, ki se je podpisoval s psevdonimom Pika.

Posredoval, Pavšek Miha, Komac Blaž, Mojca Mlinar Strgar ... Pozanimala sem se pri Martinu Grumu, ki ima razrešenih precej psevdonimov. On pravi, da je v njegovem seznamu edini avtor, ki se je tako podpisoval Pavel Karlin. Upam, da gre tudi v tem primeru zanj. Če misliš da ne, se je možno pozanimati tudi v NUKu, v oddelku za bibliografije.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti