Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

ZG naj u 2014

ZagrebClimbing - Nenad Čujić: Ker je pred nami konec leta je prav, da se spomnimo nekih najznačajnijih dostignuća ZG scene

Uredništvo se unaprijed ograđuje od eventualnih propusta koji su mogući obzirom na nedostatak informacija. U ovom pregledu bili smo kritični i izdvojili smo samo one rezultate koji bi i na međunarodnom planu bili interesantni.
Naime u Hrvatskoj se i dalje veličaju usponi u rangu francuske sedmice što je naravno lijepo, no vrlo dobro znamo da danas u svijetu niti 8a nije neki rezultat
.

V športnem plezanju v tem letu izstopata dve imeni: Jani Zoraj in Borna Čujić.

Jani Zoraj (5. 11. 2001) je skozi vse leto beležila napredek in dvigala nivo svoje forme. Predvsem z odličnimi vzponi v domačih stenah in v Sloveniji. Najprej Jogonanda (7c) in nato Alkotest (7c+). Ves ta trud je zaokrožila konec leta, ko je v Španiji preplezala smeri z oceno 7c na pogled in 8a z rdečo piko, kar je tudi najmlađi hrvatski 8a. Jani je plezala tudi balvane: v Magic Wood z oceno 7b.
Kot pri vseh mladih plezalcih bi bil njen seznam preplezanih smeri daljši, če ji veliko njenega časa ne bi odvzela tekmovanja. Letos je bila odlična v Regionalnom kupu, v katerem je bila prva v svoji starostni kategoriji. Na domačem terenu je nepremagljiva. Odličen rezultat pa je dosegla tudi v Youth climbing color cupu, ko jed bila v Imstu druga.

Borna Čujić (3. 6. 1997) je že nekaj let u vrhu našeg sportskog penjanja stalno probijajući lokalne barijere. Za začetek je, kot šele drugi hrvaški plezalec, preplezal semer 8c (Strelovod). Nadaljeval je z uspešnimi vzponi na naravnih stenah. Najprfej flash smera 8a, zatem še vzpon na pogled teh težav (vjerojatno jedini HR penjač koji je tu ocjenu sajtao u Mišjoj peči). Nadaljeval je s številnimi vzponi ocene 8a+ in 8b. Letos se je vpisal v seznam redkih hrvaških plezalcev, ki so preplezali balvan ocene 8a.
Tudi on je odradio veliki broj natjecanja. Okitio se titulom seniorskog prvaka države v balvanskem plezanju in dosegal odlične rezultate na Evropskem pokalu ter na Evropskem prvenstvu v balvanskem plezanju (12. mesto).

Od ostalih penjača ZG scene na višem nivou ostao je Ivan Pevec sa dva uspona ocjene 8b dok su 8a popeli još samo rijetki (Jura Govorčin, Luka Tambača, Dalibor Plaščar, ? ) . Nemamo previše informacija što je radio Marko Rožman no zna se da i dalje penje na visokom nivou. Od ženskih uspona osim Jani tu je Inga Patarčić s usponom ocjene 7c+. Treba svakako istaknuti i Laru Kmoch koja je sa svojih deset godina popela smjer ocjene 7a+/b ( Ajkulica) . I ona je vrlo uspješna na natjecanjima Regionalnog kupa. Osim nje i Jani treba spomenuti i Piu Čuljak koja je također bila konkurentna na RCC natjecanjima.

Od ostalih značajnih zbivanja tiče svakako treba spomenuti i preseljenje/otvorenje nove boulder dvorane Fothia Velesajam. Tu su naravno i tradicionalno vrlo posjećena natjecanja BLOK lige te SHL lige. Tu treba pridodati i natjecanja za Hrvatsko slovenski ledni pokal. Naravno skromni doprinos razvoju scene dala je i stranica Zagreb climbing.

Što se alpinizma tiče usponi izvedeni tokom 2014 nisu bili na nekom svjetskom nivou odnosno niti na nivou hrvatskog alpinizma iz ranijih godina. Penjalo se u Alpama, održan je logor u skupini Gesause te tradicionalni skup Glavno da se klajmba. Održan je i zimski kamp na Prenju. Tu je i BWSC na kojem u velikom broju sudjeluje i ZG scena.
Nešto kvalitetnije ture odradio je Rene Lisac te kasnije stradali Krešimir Milas. Tu je naravno i uvijek aktivni Domagoj Bojko.
Nažalost tu su i one tužne vijesti a najgora od njih je ona da smo izgubili Krešu Milasa.

U nadi da će 2015 biti još uspješnija i bolja te bez tužnih vijesti srdačno vas pozdravljamo i “nemojte kaj zamerit”. 

 31.12.2014

ZabrebClimbing: ZG Team

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46073

Novosti