Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.12.2014

Božič v Steni

Prve težke preizkušnje v tej sezoni naznanujejo zanimivo zimsko dogajanje na alpinističnem področju pri nas. Razmere so v začetku tedna ob dobri pripravljenosti dopuščale lepe vzpone. Sneg, kar ga je bilo, ni nudil dobre opore, je pa bila zato suha skala pogosto v pomoč.

Obraz Sfinge

Poleti je Sfinga rezervirana le za plezalce, ki obvladajo zgornje stopnje težavnostnih lestvic, toda pozimi zahteva še zelo dober smisel za pustolovščino. Po dolgih letih je Obraz Sfinge spet preplezan v zimskem času, tokrat s pričetkom pod steno. Od 23. do 26. decembra sta ga v kombinaciji s Prusik-Szalayevo plezala Matevž Vukotič in Matevž Mrak (oba AO Radovljica). Za dostop do najstrmejših skalnih raztežajev sta potrebovala dva bivaka ter vso svetlobo zadnjega dne. Celotno smer sta ocenila s VI, M6+, R, AI4, VII-, A1 (1000 m, dolžine ~ 1600 m). Gre za drugo zimsko ponovitev smeri. Več...>

Ostali vzponi v Steni

Nejc Justin in Luka Šturm* (oba AO Radovljica) sta 23. decembra plezala Slovensko smer. V sosednji Nemški smeri sta istega dne plezala Rok Hostnik in Darko (?) (oba AO Litija). Sipek sneg je bila največja težava vzpona. Izstopila sta po Zimer-Jahnu. Pred sestopom sta bivakirala na robu stene.
... dan kasneje so Nejc Marčič,. brata Žumer in Jernej Žižek preplezali Brojanov raz v Stenarju.

Vzpona nad Vršičem

Severna stena Nad Šitom glave in Male Mojstrovke se pozimi končno znebi dolgih procesij, ki poleti romajo čeznje in v njej zavlada pravi gorski mir, ki ga občasno skali le krik številnih turnih smučarjev in pohodnikov na sončni strani. V preteklem tednu smo tod zasledili dva vzpona. 24. decembra sta se po Severnem razu na Malo Mojstrovko povzpela Blaž Košnjek in Sebastjan Potočnik (oba AO Kranj). Smer je bila večinoma kopna.

V severni steni Nad Šitom glave sta se 25. decembra v Tandari-Mandari (V+/IV, 250 m) preizkusila Monika Weingrl in Blaž Tehovnik (oba ŠD Freeapproved). Zimske razmere so prevladovale le v spodnjem delu stene, višje pa je bila stena skoraj kopna. Sneg jima ni bil v pomoč.

Iz Kamniško-Savinjskih

V zahodni steni Planjave so plezali člani AO Kamnik. 23. decembra je Jure Prezelj s soplezalcem preplezal smer Svetelove (IV/III, 170 m). Smer sta preplezala z orodji. Skala jima je nudila obilo možnosti za zatikanje cepinov.
Na božični dan je Primož Lavrič s soplezalcem preplezal smer Y (II-III, 155 m). Plošče drugega raztežaja je prekrival požled, zato se je bilo potrebno tam nekoliko bolj potruditi.

Žan Karničar (AO Jezersko) in Matej Arh (AO Kranj) sta plezala v Severnem stebru Skute. Sledila sta najlažjim prehodom in najboljšim razmeram ter pokombinirala več smeri. Plezala sta nenavezana, največje težave pa ocenila s IV+.

Grebenska prečenja

22. decembra je devet članov ŠD Freeapproved opravilo prečenje grebena od Škrnatarice do Dovškega križa. Bogata tura na prečudoviti dan. Več...>

Istega dne je Jaša Saražin s soplezalcem (AO Železničar) prečil greben od Košutnikovega turna do Škrbine. Več...>

Spletno mesto Primorske stene je bogatejše za nov prispevek o grebenskih prečenjih na sončni strani Alp. Več...>

Srečno v prihajajočem letu.


* Sivo obarvano besedilo je nastalo na osnovi komentarjev.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

 

 

2 komentarjev na članku "AN - 30.12.2014"

Nejc Marčič,

To bo pa napaka, Stene nisem videl še od blizu to zimo, Luka pa že od oktobra ne. Srečno


Matevž Mrak,

Slovensko smer sta plezala Nejc Justin in Luka Šturm, prav tako člana AO Radovljica. So pa Nejc Marčič, brata Žumer in Jernej Žižek dan kasneje plezali Brojanov raz v Stenarju. Srečn'ga pa zdrav'ga.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti