Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vrh bogov

Samo dobri stripi - Fibra.hr: Napeta in vznemirljiva mešanica trilerja, drame in akcije, izvrstno napisana in še bolje narisana zgodba vas bo pustila brez diha. Pozabite na vse, kar ste vedeli o mangah, pustite predsodke ob strani in v roke vzemite Vrhove bogov. Ne boste razočarani …

Snežna gora. V svojem ritmu se vzpenjam korak za korakom. Čeprav imam krplje se mi udira do kolen. Snežno prostranstvo je negostoljubno. Nedotaknjeno je in na njem ni sledov živali. Že dolgo me ni opijal takšen občutek svobode.
Na svoji tretji odpravi na Everest je George Herbert Leigh Mallory, s soplezalcem Andrewom Irvinom, izginil, potem ko sta bila plezalca še videna vsega nekaj sto metrov od vrha. Leta 1993 je spremljevalni fotograf japonske alpinistične odprave na Evrest, Makoto Fukamachi, v majhni nepalski trgovini naletel na star fotoaparat - West Pocket Autographic Kodak Special, model, ki ga je nosil Mallory na odpravi, kjer je umrl. Je sploh mogoče, da je to njegov fotoaparat? Ali skriva v sebi pojasnilo in odgovor na nikoli odkrito skrivnost? Sta Mallory in Irvine umrla pri vzponu na vrh ali šele pri sestopu z njega? To bi pomenilo, da sta vrh osvojila tri desetletja pred Hilaryjem …

V naslednjem koraku skrivnosti Malloryjevega fotoaparata Fukamachi odkriva važne podrobnosti Habuovega življenja, kot tudi življenja Tsunea Haseaja … in svojega življenja; obsesije in motive, ki jih vodijo k vzponom na stvarne in izmišljene gore. To so nemogoči vzponi na robovih prepadov, padci v brezna, ki se včasih izidejo srečno, drugič tragično … Brez predaha. Človeška drama iz krvi in mesa.

Nadaljujem, dokler me veter zadeva z boka. Sonce zahaja. Na vzhodu je nekaj lepih, dolgih oblakov. Cirokumulusi so na zimskem nebu, kot da jih je čarovnija razmestila. Vse nakazuje k temu, da bo veter močno pihal do večera.

Tri molitve sem namenil bogovom, da bi odgnali mojo žalost. Blag vetrček s severa ziblje veje. Z očmi preletim obris grebena. Izredno velike snežne zavese se vzdigujejo kot ogromni valovi. Kot da celotna gora diha.


Izbor najtežje smeri je izziv samemu sebi, odhod na pustolovščino do skrajnih meja, z obrazom v obraz smrti. Mogoče se je Habu z vzponi na vrhove spustil v svojo notranjost in se približal samemu sebi, ne vedoč, da je najgloblje v nas samih motiv, ki premika naše želje, stremljenja in obsesije, skrivnost našega uma. Vendar odgovori, ki jih išče, niso skriti na vrhu in se ne najdejo na enem mestu. Kot je rekel Noel Odell, važno je tisto, kar človek dela v času, ko ga preseneti smrt. Odgovor je torej v samem načinu iskanja, iskanja, ki je samo po sebi življenje in ne najde smisla na svojem vrhuncu, temveč v svojem ustvarjanju.


 

Ne verjamete? Brezplačno preberite prvih 245 strani (hr., PDF, 72 MB) ...


Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
HR novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti