Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Grmasti slakovec

Primorske novice: ... ne ogroža več osapske udornice - Prostovoljci so ga odstranili

OSP ► Pred leti je nekdo pri spominski plošči umrlim alpinistom pod Veliko steno v Ospu posadil grmasti slakovec. A rastlina, ki zelo bujno cveti in diši ter se hitro razrašča, je tujerodna in invazivna. Grmasti slakovec, ki ga je v trgovskih centrih mogoče kupiti za nekaj evrov, bi lahko zatrl avtohtono rastje in ogrožene vrste v osapski udornici. Da se to ne bi zgodilo, so prostovoljci grmasti slakovec odstranili.
Vabilu Društva za ohranjanje naravne dediščine Slovenije (DONDESj so se odzvali v odseku za varstvo gorske narave pri Planinski zvezi Slovenije, botaniki in domačini. Na strmem terenu in pol ure hoda iz vasi so invazivno rastlino požagali in izkopali njene korenine. Tako so preprečili, da bi se širila in konkurirala domačim rastlinam.
"Osapska udornica je cvetka primorske botanike. Invazivne vrste pa jo lahko ogrozijo" pravi Barbara Vidmar z Zavoda za varstvo narave. Grmasti slakovec, na primer, močno cveti in diši ter privablja opraševalce, ki zato “spregledajo” domače rastline. Poleg tega se je razraščal na območju, kjer raste endemična tommasinijeva popkoresa, ki raste le na treh mestih v Sloveniji, eno rastišče pa so opazili še v Italiji in eno na Hrvaškem. HR
 

17.12.2014
Grmasti slakovec ne ogroža več osapske udornice

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti