Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kotiček miru …

Gorenjski Glas - Jelena Justin: Žmitkov špic (1124 m) - … vsem na očeh. Ko je časa le za kakšen kratek skok v hribe, je tole odlična izbira. V bližini znanega jezerskega vrha. Dvojno ime.

Ko se zavedaš, da ni veliko časa, pa da bi vseeno skočil kam v hribe, je današnji skok v višave odlična izbira. V neposredni bližini Virnikovega Grintavca na Zgornjem Jezerskem je vsem na očeh, a na njem vlada spokojna tišina. V lepih jesenskih dneh, ko zlati macesni prežemajo naravo, ki lega k počitku, je skalni vrh prava barvita etuda. Na zemljevidu je običajno označen kot Olipov rob, a med domačini bolj velja ime Žmitkov špic oz. šp'c. Očitno smo Slovenci res dialektičen narod ali pa nas prevevata yin in yang. A kaj ko ne prinašata dušnega ravnovesja, temveč razklanost. A to je že druga pesem.

Z avtomobilom se zapeljemo do Zgornjega Jezerskega, kjer tik pred nekdanjo Kazino zavijemo levo. Približno po 200 metrih zavijemo desno in parkiramo pri cerkvi in pokopališču. Markacije nas bodo usmerile mimo cerkve in župnišča. Najprej prečimo travnik ob gozdnem robu. Na koncu travnika pot zavije skozi gozdno grapo navzgor. Pripeljala nas bo do kmetije Žmitek. Prečimo cesto in se na drugi strani poženemo v strmino, ki po nekaj korakih zavije desno. Pot se vzpenja prečno, precej strmo in nas pripelje do gozdne grape, po kateri se vzpnemo do kolovozne poti. Pred seboj zagledamo tri markacije, eno za drugo, in že smo na gozdnem grebenu, kjer se nam odpre razgled na Virnikov Grintavec. A naša markirana pot se tukaj konča. Zavijemo na levi gozdni greben, kjer opazimo sicer dobro vidno stezico, ki se preko korenin dvigne do vršne skalne gmote.

Zagledamo plezalno vrv, ki je na vrhu privezana na borovec, speljana pa mimo lesene lestve do začetka skal. Povzpnemo se do lestve – vrvi ne potrebujemo – in splezamo čeznjo. Teren se položi in nas mimo skal po ozki stezici pripelje na razgleden pomol, balkon, kjer je klopca z lično skrinjico in vpisno knjigo. Ja, tisto deblo zraven klopi je vpisna skrinjica.

Razgled je čudovit, predvsem pa je v tišini, saj vrh, po moje, ni ravno pogosto obiskan. Pred nami se pokažejo Grintovec, Kočna, Veliki vrh, Stegovnik, Kozji vrh, Storžič, na naši desni pa Virnikov Grintavec; povsem na dosegu roke.

Sestopimo po poti vzpona. Previdno v delu, kjer plezamo po lestvi in po skalah. Vzpon odsvetujem po dežju, ker bi bilo nevarno za zdrs.

Nadmorska višina: 1124 m
Višinska razlika: 250 m
Trajanje: 1 ura
Zahtevnost: 4 / 5

Jelena Justin

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46064

Novosti