Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mali vrh - kolesarjenje

Silvo Baznik: Po dveh dneh pešačenja sem se odločil za kolesarjenje. Jutranja megla ni bila ravno po mojem okusu a kljub temu sem okoli desete pognal pedala.

Z doma sva šla skupaj z ženo, le da je ona kmalu odvila in se odpeljala na telovadbo, jaz pa v Zalog, kjer sem na mostu naredil prvo današnjo fotografijo megle in reke.

Nadaljeval sem kolesarjenje ob Ljubljanici in Savi in pogledoval v nebo upajoč na kakšen sončni žarek. Tako sem pripeljal v Laze in ujel nekaj toplih sončnih žarkov skozi meglico a kaj kmalu sem bil zopet v senci gozdov. Tako sem prispel v Jevnico, se spustil v Kresniške poljane in po sedemnajstih kilometrih vožnje prispel v Kresnice.

Tu sem nekaj sto metrov vozil v spremljavi sonca, ki pa se je kmalu izgubil. Zakrile so ga meglice in postalo je hladno. Tako vse do vzpona na Pogonik in spust v Šentjurij, ko me sonce spet prijetno grelo. Zadnje kilometre do Litije sem vozil v zavetrju gozdov nad Savo v senci in hladu. V Litiji pa kot vedno po strmem klancu navzgor. Šmartno je bilo še vedno v megli, ko sem se spustil v dolino, ki me je vodila na vzpon po serpentinah do Trebeljeva, kjer je števec pokazal štirideset kilometrov.

Lep dan mi ni dal miru in zato sem nadaljeval kolesarjenje na Mali vrh, kjer so prekrasni razgledi na Julijce in Kamniške Alpe. Kot na dlani so vasi Janče, Gabrje, Volavlje, Prežganje in Trebeljevo in zato sem se ustavil za nekaj minut, naredil kopico posnetkov, pojedel in popil ter nadaljeval pot na gozdno cesto. Cesta je hitro postala kolovoz in previdno sem se spuščal in vzpenjal skozi gozd. V gozdu je veliko dela in nekaj sto metrov kolovoza zaradi odvoza lesa je spremenjeno v blatno kopel, ki sem jo z veliko mero previdnosti prevozil. Kolo in tudi jaz sva kmalu dobila porcijo blata. Na srečo je nadaljevanje bilo po bolj suhem kolovozu a ker je voda naredila nekaj globokih udrtin, sem dvakrat moral s kolesa, ostalo pa srečno prekolesaril vse do makadama med Golim Brdom in Javorom. Spust na Javor je potekal v stalnem tresenju kolesa zaradi številnih kamnitih valov. Dobro me je pretreslo in še mrtvega bi zbudilo.

V Javoru je sledilo nadaljevanje po asfaltni podlagi in klancih malce gor in malce dol do Žagarskega vrha. Z njega je sledil spust na Pečarja in v Ljubljano, pravzaprav v nekdanjo vas Sostro in od tam ob Ljubljanici čez Kašeljski most domov. Ker mi je do želenih kilometrov kolesarjanja manjkalo še nekaj sto metrov, sem naredil še majhen ovinek in pred domačo hišo ustavil pri šestdesetih.

Naslednje pol ure sem posvetil pranju in čiščenju kolesa, potem pa ...

 

Kategorije:
Novosti KOL SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti