Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V enem dnevu osvojiti pet vrhov

Večer, Koroška - Jasmina Detela: Koroški hribovski izziv je letos prehodilo največ planincev do zdaj, 30 Delo: Črnjanski hribovski izziv

Letos je največji koroški hribovski izziv prehodilo 30 planincev, kar je največ v zgodovini kluba K-24. Dosedanji rekord je bil 29 članov, dosegli so ga leta 2006, skupaj pa je v 15 letih pet vrhov v enem dnevu osvojilo 235 planincev.
Član K-24 lahko postane vsakdo, ki v maksimalno 24 urah prehodi zahtevno planinsko pot, ki poteka takole: Črna na Koroškem-Žerjav-cerkev na Uršlji gori-dom na Slemenu-Smrekovec-Loka-Raduha-Bukovnikovo sedlo-vrh Olševe-kmetija Kumer v Koprivni-Peca-Črna. V enem dnevu je na 90-kilometrski poti treba premagati več kot pet tisoč višinskih metrov brez uporabe kakršnihkoli pripomočkov ali drugih oseb, uporabljajo se lahko le pohodne palice. Začetek in smer poti sta poljubni, pomembno je, da pohodnik obišče vse omenjene točke. Član lahko postane vsakdo, ki vseh pet vrhov prehodi v neprekinjenih 24 urah, izjema so ženske in starejši od 50 let, ki imajo na voljo 25 ur. Kot je pojasnil Marijan Lačen, ki je bil skupaj z Milanom Savellijem in Dušanom Štruclom pobudnik in ustanovitelji K-24, si čas poti meri vsak sam. "Na poti ni nobene kontrole, vse je zaupano poštenju in planinski etiki. Evidenca opravljene poti se vodi v posebni knjigi v Alpinističnem klubu Črna. Vsak udeleženec vanjo sam vpiše potrebne podatke."
Lačen ob tem poudari, da v K-24 šteje le članstvo za enkrat prehojeno pot, ponovitev ne štejejo. Je pa kljub temu kar nekaj članov, ki so pot večkrat ponovili. Med tistimi, ki so jo prehodili največkrat, so Jani Marn iz Vuzenice (18-krat), Zvonko Mezga iz Maribora (25-krat) in absolutni rekorder Janez Stočko z Raven na Koroškem, ki je s potjo opravil že 30-krat.
V sezono 2015 K-24 vstopa s 235 člani. Vse ljubitelje planin, adrenalinsko razpoložene in željne izziva na meji svojih telesnih in psihičnih sposobnosti, vabijo, da se soočijo z največjim koroškim izzivom in se jim pridružijo v članstvu. Vabijo tudi druge planince in pohodnike, da se preskusijo na večdnevni turi ali v obliki posameznih vzponov, saj kot poudarja Lačen, se je na te vrhove vredno povzpeti.

Jasmina Detela


Delo, 13.12.14, 09:00: Črnjanski hribovski izziv vse privlačnejši
                                      V 24 urah je na vseh vrhovih stalo že 235 planincev, 
med njimi tudi šestdesetletniki.

Črna na Koroškem - Nič nenavadnega ni, da se ponoči na črnjanski avtobusni postaji zberejo planinci, ki pa ne čakajo na avtobus, temveč jo mahnejo v gore, da bi se pridružili klubu K-24, ki sprejme vsakega, ki v 24 urah premaga krožno pot iz Črne po vrhovih petih koroških gora.

Klub K-24 praznuje petnajstletnico. V tem času je adrenalinski izziv uspešno opravilo 235 planincev. K-24 tako postaja čedalje privlačnejši tudi kot črnjanski turistični produkt. Letošnji sklepni del, ki ga člani kluba K-24 tradicionalno prirejajo decembra, je bil še posebno slovesen: ne le, da so zaznamovali petnajstletnico, kar potrjuje, da klub ostaja zanimiv za adrenalinske planince, ampak so sklenili rekordno sezono. Krožno pot po petih koroških vrhovih je letos v 24 urah premagalo kar trideset novih članov.

Več v glavi kot v nogah

Čeprav sta izhodiščna točka in smer poljubni, največ izzivalcev pot začne na avtobusni postaji, kjer hranijo tudi vpisno knjigo. Iz Črne nato nadaljujejo proti Žerjavu, od tam na Uršljo, Sleme, Smrekovec, prek Loke na Raduho in Bukovnikovo sedlo pa na Olševo, mimo kmetije Kumer v Koprivni na Peco in nazaj na avtobusno postajo v Črni. Pot je zahtevna, psihično še bolj kakor fizično, pravi eden od ustanoviteljev kluba K-24 Marijan Lačen. »Izziv je dovolj uresničljiv, da ni rezerviran le za peščico skrajno vrhunsko pripravljenih pohodnikov oziroma tekačev, in po drugi strani dovolj zahteven, da ga ne zmore prav vsak.«

Številni so poskušali in odnehali ter se večkrat vrnili, dokler jim ni nazadnje uspelo. V 24 urah je treba prehoditi in tudi preteči okrog 90 kilometrov poti in premagati 5000 višinskih metrov. Uradni časovni načrt te poti je kar 29 ur. Starejši od 50 let in ženske imajo za K-24 na voljo 25 ur, a kot je povedal Lačen, le redki ta odpustek tudi izkoristijo. Prvih pet let v klubu ni bilo nobene ženske, zdaj jih imajo že okrog dvajset. Večina članov je starih od 25 do 35 let, najstarejši so v šestdesetih. Dva, ki sta pot že premagala, sta zdaj že sedemdesetletnika in nameravata podvig ponoviti.

Za nadzor le poštenost

Večina izzivalcev se naloge loti s spremstvom in podporo, približno petina pa pot premaga povsem sama. Vsi udeleženci si sami merijo čas, na poti ni nobene kontrole, ali so se res dotaknili vsake od predpisanih točk, tako kot to zahtevajo pravila. Vse je prepuščeno poštenju in planinski etiki. Prav zato je to tudi moralna preizkušnja, poudari Lačen, saj nekateri presežejo čas za le nekaj minut. »Če si se zlagal, si se samemu sebi,« pove novincem ob vsakoletnem krstu.

Čeprav so bili na K-24 doseženi že neverjetni rezultati, pa ideja kluba ni, da bi tekmovali na čas ali v številu ponovitev. »Izziv premagaš v 24 urah ali pa ne. To je vse. To je tekmovanje s samim sabo, ne med člani.« Kljub temu ni mogoče prezreti dosežka Janeza Stočka, ki je K-24 premagal že tridesetkrat, večkrat tudi kot vodnik in pomočnik drugim, ki so poskušali. Znotraj K-24 je našel nove izzive - prvi je bil 24 ponovitev, ki pa jih je že presegel, saj poskuša K-24 prehoditi v vseh mesecih leta. Manjka mu le še februar.

V Črni so poskrbeli tudi za promocijo svojega edinstvenega turističnega produkta ter izdali zloženko, poskrbeli za orientacijo in označili vse točke na poti. Posneli so tudi kratek predstavitveni film, ki je na voljo na spletni strani občine Črna.

Mateja Celin, Slovenj Gradec 

Vecer.si 13.12.2014

Največ planincev, športnikov in ljubiteljev planin se na poti preskusi v poletnih mesecih. (Bojan Ambrožič)

 

 

 

 

 

 


  13.12.2014

 

 

1 komentarjev na članku "V enem dnevu osvojiti pet vrhov"

Franci Savenc,

Sredi dneva dodal poobjavo iz dela in prestavil z Informacij na Novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti