Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Peta razstava

Žarko Rovšček: ... Fotografske skupine PD Tolmin

Planinski in fotografski navdušenci so v sredo, 10. decembra, dobesedno napolnili avlo Knjižnice Cirila Kosmača v Tolminu.
To je bil še eden izmed vrhuncev in zaključek niza vsakomesečnih planinskih večerov v letu 2014, obenem pa izraz javne podpore šest let stari Fotografski skupini Planinskega društva Tolmin, ki se je v tem času dodobra usidrala v matično društvo.
Gre tudi za delovno počastitev vpisa skupine v Fotografsko zvezo Slovenije, ki odpira nadaljnje možnosti kvalitetne rasti, pa tudi pridobivanja ustreznih "strokovnih" nazivov tistih fotografov, ki pri svojem ustvarjanju najbolj izstopajo. Nekateri med njimi se ponašajo že s prvimi samostojnimi razstavami in odličji s fotografskih natečajev (tekmovanj), pri večini posameznikov pa je opazen kvaliteten napredek, katerega logična posledica je uspešno delo celotne skupine. Veselja ob tej javni predstavitvi dela svojih fotografov se žal ni mogel udeležiti njihov mentor, Rafael Podobnik, platinasti odličnik FIAP (Fédération Internationale de l'Art Photographique), ki je ob istem času prejemal tudi visoko stanovsko priznanje Zdravniške zbornice Slovenije (zanj mu iskreno čestitamo!). Kljub odsotnosti je uspešno in temeljito opravil svojo nalogo, selekcijo fotografij, in napisal prijetno zveneč, strokoven in tudi čustveno iskriv nagovor, ki je gotovo pomagal dvigniti razpoloženje obiskovalcev (Objavljen spodaj). Svečanost večera so pričarali tudi godbeniki kvarteta trobil tolminske glasbene šole pod vodstvom Matije Mlakarja.

Vse, skupaj z zaključnim druženjem obiskovalcev in fotografov, pri čemer ni manjkala niti zakuska z domačimi dobrotami, je bilo ubrano na strune decembrskega zaključka leta.

Če smemo dodati k temu še nekaj društvenega napuha, lahko rečemo, da je fotografska skupina, eden od mlajših odsekov, Planinskemu društvu Tolmin lahko v ponos in dobrodošla vsebinska dopolnitev skupnega društvenega dela; uspešno prispeva k promociji planinskega društva. Razstava bo na ogled do 9. januarja 2015. Fotografskim ustvarjalcem želimo uspešno delo na njihovi nadaljnji umetniški poti.

Žarko Rovšček
Foto: Miljko Lesjak


Rafael Podobnik, EFIAP/p
Razum ne zagotavlja umetnosti

V slovarju knjižnega jezika piše, da je umetnost lepo izražanje misli in čustev. Največ pomislekov vzbuja beseda lepo. Nekaterih stvari ne kaže zavijati v bleščeči celofan. V slikarstvu poznamo tudi grdo umetnost. Če je lepota sama sebi namen, najbolj strogi govorijo o esteticizmu in ne o estetiki ali lažje razumljivo o lepotnosti in ne o lepoti.

V prvem planu naj bo izražanje misli in čustev, pri čemer je Rihard Jakopič poudarjal, da so čustveni vzgibi važnejši od miselnih. Lepota je sicer zaželena, vendar jo ne smemo pojmovati izključno v klasičnem pomenu besede. Taka se večkrat bode z vsebino. Ker so le redki avtorji in kritiki obdarjeni z umetniško občutljivostjo, od nekdaj prevladujejo razumska merila. Umetniška moč likovnih del je zapostavljena, čeprav bi morala biti odločilna. Brez umetniških meril ne ločimo zrna od plev. Z razumskimi merili lahko še tako dobre umetnine razvrednotimo in še tako slabe povzdignemo. Med ocenami, ki so bile dosežene z umetniškimi merili, ni velikih razlik. Ocene, ki so bile dosežene z razumskimi merili, so lahko popolnoma nasprotne. Na podlagi umetniških meril so avtorji priznani, že ko so živi, na podlagi razumskih meril pogosto šele po smrti.

Čeprav je Fotografska skupina Planinskega društva Tolmin komaj letos postala članica Fotografske zveze Slovenije, čeprav v svetu prevladuje trendna fotografija, čeprav večina žirantov pretežno uporablja razumska merila, članice in člani skupine na prvo mesto postavljajo umetniško moč. Zato nas ne čudi njihov hiter razvoj. Tudi nas ne preseneča, da se v skupino vpisujejo fotografi iz drugih krajev in celo iz zamejstva. Zavedamo se, da se bodo pri pridobivanju naslovov in priznanj prej ali slej srečali z razumskimi merili. Pričakujemo, da bo zmagala tolminska prebrisanost. Da bodo preštudirali, kako si lahko zagotovijo pohvale, ne da bi trpel umetniški izraz. Tako bodo zadovoljni tudi tisti gledalci, ki hočejo vse razumeti in nič občutiti. Fotografska skupina Planinskega društva Tolmin pa bo z vztrajnim delom članic in članov postala žarišče slovenske umetniške fotografije.

PD Tolmin  ....12.2014

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti