Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.06.2002

Tomaž Jakofčič: V spomin Slavka Svetičiča

Poleti 1995 se je pri poizkusu solo prvenstvenega vzpona v Gašerbrumu 4 (7925 m) smrtno ponesrečil eden največjih svetovnih alpinistov vseh časov, Slovenec Slavko Svetičič. Po celi vrsti izrednih vzponov v evropskih gorah, Andih in Himalaji se je odlično pripravljen lotil osrednjega stebra v zahodni steni "G IV". Zelo hitro je napredoval a tik pod vrhom najtežjega dela, na višini preko 7100 m ga je zajelo usodno poslabšanje vremena. Naslednje leto so steber preplezali Korejci v preko mesec dni dolgem obleganju s fiksnimi vrvmi. Po vzponu niso mogli zamolčati izrednega občudovanja nad Svetičičem, ki je največje težave uspel preplezati sam, v pičlih nekaj dneh. V njegov spomin je 14.6. organiziran spominski večer ob diapozitivih ter družabno srečanje na Koči na Klemenči jami pod Ojstrico. V soboto in nedeljo bo na sporedu plezanje v stenah nad Klemenčo jamo. Udeleženci naj udeležbo potrdijo zaradi organiziranja prehrane na (041) 417-951, Martin.

T.J.

Obvestila
Mednarodno srečanje alpinistk - RHM bo letos od 30.06. do 06.07. v Savojskih Alpah, v osrčju nacionalnega parka Vanoise, ki je obdan s številnimi tritisočaki na katere se je možno povzpeti po kopnih ali lednih stenah. Prostor v kampu je potrebno rezervirati do 14. junija, zato se prijavite čimprej. Informacije Lidija Honzak (031) 656-038, Lidija.Honzak@rzs-hm.si
Letos poleti bo Podkomisija za vzgojo in izobraževanje pri KA PZS med 14. In 21.7. zopet organizirala tabor za mlade alpiniste v Chamonixu. Lansko leto je tabor odpadel zaradi premajhnega zanimanja manj izkušenih alpinistov. Majhen odziv je dokaj nenavaden glede na to, da gre za tabor v prestolnici evropskega alpinizma kjer so se kalile vse generacije najboljših slovenskih in tujih alpinistov. Udeležencem, ki bodo v mestu bivali organizirano bodo na voljo nasveti vodstva tabora ter vse informacije o smereh v okoliških gorah, vremenu in kočah. Prijave s seznamom najboljših vzponov v ledu in skali zbirajo do 21.6. na PZS (ga. Vukič).

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti