Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.05.2002

Tomaž Jakofčič: Novice iz Chamonixa

Med prazniki se je napovedovala pravcata invazija na ledne smeri v pogorju Mt. Blanca. Iz slona je nastala miš, a vseeno je bilo opravljenih nekaj dobrih vzponov. Pri vseh opravljenih vzponih pa so imele prste vmes ženske. Najbolje se je odrezal Klemen Premrl (Grivel, Mountain Hardware, Promontana), ki je v navezi s Sue Nott preplezal v vzhodni steni Mt. Blanc du Tacula, dve izmed tamkajšnjih znanih ledno kombiniranih smeri. Najprej sta ob sneženju opravila s smerjo Pinochio (IV, M6, 450 m), čez nekaj dni pa še s sosednjo smerjo Scotch on the Rocks (IV, M7, 450 m). Tudi slednjo je Klemen preplezal na pogled s sprotnim nameščanjem varovanja. Malo manj sreče je imel Aljaž Anderle s Stephanie Maureau, ki je po preplezanih najtežjih raztežajih v smeri Beyond Good and Evil zaradi slabega počutja soplezalke obrnil tri raztežaje pred smerjo Rebuffat - Terray. Popularno smer Le fil a plomb (III, 4+. 700 m) sta preplezali dve navezi Irena Mrak (AO Tržič) in Garth Willis ter ženska naveza Sandra Voglar (Posavski AK) in Mojca Žerjav (AO Matica), ki je celotno smer preplezala kot prva v navezi.

Nuptse 2002
Iz baznega tabora pod južno steno Nuptseja so prišle novice o napredovanju štiričlanske slovensko-ameriške odprave. Stephen Koch ima težave s kolenom, Barry Blanchard pa je imel nekaj težav z višino. Ostala je le še udarna naveza Steve House - Marko Prezelj. Oba sta se že dobro aklimatizirala do višine 6800 m, nato pa nekaj dni počakala, da se je vreme stabiliziralo. Nekako v teh dneh sta pričela s končnim vzponom v še nepreplezanem južnem stebru Nuptseja (7860 m). Po desetih neuspešnih poizkusih je steber dočakal ta hip eno najboljših navez na svetu za tovrstne "probleme".

Trento - petdesetič
V Trentu se je pred dnevi končal jubilejni, petdeseti mednarodni festival gorniškega filma. Ne samo zaradi jubileja, ampak tudi zaradi velikega ugleda, ki ga festival uživa med filmskimi avtorji, so se letos v Trentu zbrali številni ustvarjalci in poznavalci tega filmskega žanra. Od 252 prijavljenih filmov jih je v tekmovalno slekcijo prišlo 78 iz 20 držav, od tega tudi trije slovenski: Polarni praznik Staneta Klemenca in Toneta Freliha, Skale, led in jeklo Marjete Keršič-Svetel in Vrtoglavica 643 M. Deana Pestatorja. Veliko festivalsko nagrado je dobil uveljavljeni francoski avtor Jacques Perrin za celovečerni dokumentarec o pticah petih celin Le Peuple Migrateuer, za najboljši gorniški film pa je žirija izbrala britanski film The Ghosts of K2 iz serije Mountain Men, ki jo je zasnoval Mick Conefrey.

T. F.

Balvansko tekmovanje v Splitu
Prvi vikend po prvomajskih praznikih je v Splitu potekalo mednarodno tekmovanje v balvanskem plezanju. Finale so zaradi slabega vremena odpovedali, tako so o končnem vrstnem redu odločale kvalifikacije. Pri fantih je zmagal Blaž Rant (PK Šk. Loka) pred Urhom Čehovinom (AO Lj.-Matica) in Markom Rožmanom (Hrv), pri dekletih pa Maja Roboz (Hrv) pred Jasmino Cakiči (PK ŠL) in Sandro Bukalić (Hrv), ki sta si razdelili 2. mesto.

T. J.

Paklenica
Kanjon velike Paklenice je bil kot običajno med daljšimi dela prostimi obdobji, poln plezalcev. Najbolj obremenjene so bile klasične, lažje smeri, kjer je bilo treba na vstop čakati tudi pol ure. Težje smeri so bile manj obremenjene in to je znal izkoristiti Miha Praprotnik (Citywall), ki je z ženo Mileno preplezal nekaj dobrih smeri. V Anića Kuku je uspel v Enigmi (7b+, 200 m, RP), Black magic woman (7b+, 300 m, RP) in v Nema Dinka do Dinka (7b, 250 m), ki jo je preplezal na pogled. V Debelom kuku je z rdečo piko preplezal smer Sedmi kontinent (7b+, 220 m).

T.J.

Obvestilo
Komisija za alpinizem pri PZS sklicuje zbor načelnikov vseh slovenskih alpinističnih kolektivov Slovenije. Zbor bo v petek 17. maja ob 18. uri na Mengeški koči na Gobavici.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46062

Novosti