Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 08.10.2001

Tomaž Jakofčič: Deseta stopnja na 5 km

Ljubljana - Granitne igle Karakoruma že veliko let predstavljajo pojem za težke granitne stene v visokih gorah. Koncem 70 ih so bili opravljeni prvi pristopi na vrhove kot so Trango tower, Nameless tower, Uli Biaho in podobni. Vsi ti in nadaljni vzponi so bili opravljeni predvsem z izdatno pomočjo tehničnega plezanja, šele koncem osemdesetih se je v teh stenah pojavila težnja po prostem plezanju.

Eden prvih, ki se je tega lotil je bil prav naš Franček Knez, ki je leta 1987 v novi Slovenski smeri v Nameless Towerju večino smeri preplezal prosto. Dosežek je takrat močno odmeval po svetu in pomenil nekakšno spodbudo nadaljnim tovestnim vzponom.

Letos se je v Pakistan odpravil tudi trenutno v svetu zelo "popularen" Mauro Bole Bubu. Alpinist, ki se je v zadnjem času proslavil predvsem s težkimi in hitrimi vzponi v kombiniranih smereh ter težkimi prostimi smermi v visokih stenah. Njegov letošnji cilj je bil 5947 m visok Shipton spire, ki je vse od prvega vzpona (Child-Foweraker- Boyd), leta 1996 zelo oblegan. V njem je že kar nekaj tehničnih smeri, leta 1998 pa so Steph Davis, Kenann Harvey in Seth Shaw tam preplezali tudi smer Inshallah, ki so jo zmogli z izjemo nekaj metrov povsem prosto s težavami do IX-.

Mauro Bole, Mario Cortese in Fabio Dandri so smer speljali levo od smeri Inshalah, takorekoč po sredini stene. 1150 m stene so preplezali s pomočjo fiksnih vrvi po katerih so se vračali pod steno ali v visečo posteljo. V steni so prebili 18 dni, od tega so osemkrat prespali v visečih posteljah. Bubu je celotno smer plezal v vodstvu in vse raztežaje vključno z najtežjim preplezal na pogled s sprotnim nameščanjem varovanja. V 29 raztežajev dolgi smeri je zavrtal 40 svedrovcev, od tega razen dveh vse na stojiščih, brez vrtalnega stroja. Vseskozi ga je varoval Mario Cortese, Fabio Dandri pa je fotografiral ter pomagal pri transportu 300 kg opreme. Vsi trije so vzpon zaključili ob stiku s smerjo Ship of Fools., štiri raztežaje pod vrhom gore.

Dosežek Maura Boleta v smeri "Women & Chalk" je vsekakor najboljši dosedanji rezultat v "disciplini " prostega plezanja v visokih gorah. Podobna dosežka pred tem sta bila le vzpona v Nameless Towerju, Gullicha in Alberta v smeri Eternal Flame (IX-) ter ameriški vzpon (Skinner & Co) v smeri Cawboy direct (5.12d oz. IX+). Pri obeh je bilo za razliko več plezalcev, ki so plezali v vodstvu, veliko časa pa so porabili tudi za predhodno opremljanje smeri. Bubu je vse opravil v idealnem slogu; na pogled. Edini pomislek ob dejanju italijanske naveze poleg vzpona na sam vrh gre na račun sorazmerno visoke ocene, upoštevajoč nedavne Grmovškove pripombe na ocene smeri Cruz Del Sur v perujski Sfingi, katere soavtor je Bubu. Glede tega bo seveda vse jasno ob prvi ponovitvi smeri na katero ob popularnosti Shiptona verjetno ne bi bilo potrebno dolgo čakati. Vprašanje je le kako bo politična situacija vplivala na obisk Karakoruma v prihodnjih letih.

Tomaž Jakofčič

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti