Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 01.10.2001

Tomaž Jakofčič: Nad Jezerskim

Viktor in Suzana Relja sta zopet razširila ponudbo lahkih, dobro opremljenih smeri. Vrsta je zopet prišla na steno levo od Slovenske poti na Ledine. Smer je visoka 150 m in ocenjena s 6-/4. Prva plezalca sta jo imenovala Parada kiča.

T.J.

Grosova in Jensterle
Natalija Gros, 16-letna športna plezalka iz plezalnega kluba Škofja Loka, in Franci Jenstrle, član alpinističnega odseka Kranj sta se najbolje odrezala na četrtem memorialu Janeza Jegliča v športnem plezanju v steni Mišja Peč pri Ospu. Grosova je bila najboljša med šestimi povabljenimi dekleti, Jenstrle med 11 fanti. Plezakli so v obliki maratona. Vsak je imel na voljo štiri plezalne smeri. Jenstrle je bil najhitrejši, saj je vse štiri smeri preplezal v 23 minutah in treh sekundah. Aljoša Grom z Vrhnike je bil drugi, Mauro Bole iz Trsta pa tretji. B. Š.

Obvestila
Večina slovenskih alpinističnih odsekov in klubov začenja z alpinističnimi in plezalnimi šolami jeseni. AO Kranj pričenja s šolo v četrtek 4.10. ob 18. uri, AO Mojstrana pa istega dne ob 20. uri v svojih prostorih. AO Radovljica bo počakal še teden dni in z uvodnim predavanjem navdušil 11.10. ob 19.30.

 

Obeti v Himalaji
Primož Pišek pred nekaj dnevi na vrhu Čo Oja - Samec in Bevk na Kusum Kanguru, Prezelj in Jošt pa v indijsko Himalajo

V zadnjih letih je večina slovenskih odprav obiskala najvišje gorovje sveta v pomonsunski, jesenski sezoni. Tudi letos bo tako. Odprava AO Slovenska Bistrica na šesto najvišjo goro sveta, Čo Oju, pod vodstvom Matjaža Pečovnika, je delo že zaključila. V torek 25.9. je po normalni smeri na vrh prišel 23 letni Primož Pišek. Odprava se v teh dneh že vrača v Katmandu.

Slovenska policijska odprava, ki deluje na isti gori tudi dobro napreduje. Na normalni smeri imajo postavljen tabor 2 na višini 7100 m, vzpon na vrh pa načrtujejo med 5. in 10. oktobrom. Odprava slovenskih policistov v organizaciji Planinske zveze Slovenije in vodstvom Vikija Grošlja je po prestavitvi odprave Čomo Lenco sedaj glavna jesenska akcija PZS. Odprava nekaj najboljših sllovenskih alpinistov, izbranih na podlagi razpisa KOTG, v severno steno skoraj 7800 m visokega Makalujevega soseda, Čomo Lenca je bila prestavljena zaradi pomanjkanja denarja. Očitno je pri slovenskih sponzorjih še vedno bolj pomembna višina 8000 pa čeprav normalna smer s preko 1000 vzponi do sedaj, kakor težka nedotaknjena stena v malo "nižji" gori?!

Štirje člani "nesojene" odprave niso vrgli puške v koruzo in hitro organizirali svoje, cenejše odprave. Pri tem jim je pomagala tudi Planinska zveza Slovenije in odpravi odhajata danes oz. jutri na pot.

V prvi, ki odhaja danes, sta Uroš Samec in Jernej Bevk (oba AO Matica), njun cilj pa je še nepreplezana JZ stena Kusum Kangguruja (6367 m) v nepalski Himalaji. Vrh sodi na seznam treking vrhov in ravno zaradi tega je bila stena deležna že mnogih poizkusov, tudi slovenskega (Tič-Oprešnik) leta 1993. Najbliže uspehu v tej steni sta bila Britanca Venables in Renshaw leta 1991, ko sta preplezala strmi raz, ki na desni omejuje steno. Samec in Bevk spadata med mlade perspektivne slovenske alpiniste s težkimi vzponi v evropskih gorah, lednih stenah Kanade ter Kakakoruma, lani pa sta sodelovala tudi na odpravi v himalajsko pogorje Janak. Vzpon v 1500 metrov visoki kombinirani steni načrtujeta na alpski način, vrnila pa se bosta 15.11.

Druga odprava odhaja v indijsko Himalajo, v predel med Nanda Devijem in Talaj Sagarjem. Marko Prezelj, Matic Jošt ter zdravnik Žare Guzej so si za cilj izbrali goro Nilkanth (6596 m) in njeno JZ steno, kjer imata Pezelj in Jošt namen preplezati prvenstveno smer na hiter alpski način. Glede na kvaliteto naveze ne bi smelo biti večjih problemov. Marko Prezelj spada brez dvoma v ožji svetovni vrh plezalcev visokih zahtevnih kombiniranih sten, mlajši Jošt pa mu bo z bogatimi izkušnjami iz Alp, Andov in Himalaje enakovreden soplezalec. Vrnitev odprave je predvidena v začetku novembra.

Tomaž Jakofčič

 

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti