Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po 24 letih ponovno na vrhu Ogre, vzhodni vrh ostaja nedotaknjen

Delo - Tomaž Jakofčič: Thomas Huber, Iwan Wolf in Urs Stoecker preplezali južni steber Ogre (7285 m) - Na še neosvojeni Vzhodni vrh (7150 m) poskusila slovenska odprava

Vrh 7285 metrov visokega Ogre je prva osvojila leta 1977 slovita naveza Doug Scott - Chris Bonington. Vzpon se je sprevrgel v eno največjih odisejad v zgodovini alpinizma. Scott si je pri prvem spustu z vrha zlomil obe nogi in se naslednjih sedem dni v viharju plazil po kolenih vse do baznega tabora. V naslednjih letih so se vrstile neuspešne odprave, večina v atraktivni južni steber. Najvišje, 7000 m visoko, sta prišla prav prva plezalca v stebru, Vincent Finne in Michael Fauqet. Thomas Huber je skupaj z bratom Aleksom v stebru poizkusil že leta 1999, letos pa se je vrnil s Švicarjema Iwanom Wolfom in Ursom Stöckerjem. Zaradi velike gneče, pod steno so bile še tri odprave, so se najprej odločili za še neosvojeni 6800 m visok Orge III in ga konec junija tudi uspešno preplezali. Medtem so ostale odprave že odnehale in delo v stebru se je lahko nemoteno začelo. Spodnji težji del smeri do višine 6200 so opremili z vrvmi in tabori z visečimi posteljami, od tam pa plezali na alpski način do vrha, ki so ga dosegli 21. julija.

Približno v istem času je na drugi strani, z ledenika Chok Toi, poizkušala tudi slovenska odprava v kateri so bili: vodja Silvo Karo (AO Domžale), Tomaž Jakofčič (AAO, Dumo, Promontana), Peter Mežnar (Soški AO), Urban Ažman (AO Radovljica) in dr. Damijan Meško. Odprava se je po prihodu v bazni tabor, 18.06. soočila z nepredvidenimi problemi. V okolici ni bilo razen težkih sedemtisočakov prektično nobene dovolj visoke gore primerne za aklimatizacijo pred vzponom. Po slabi aklimatizaciji in postavljenem ABC - ju so v prvi polovici meseca poizkusili z vzponom. Zaustavila jih je nenavadno kopna in nevarna stena sedla pod JZ razom. Člani odprave so presodili, da bi bilo tveganje plezanja brez pritrjenih vrvi v steni, ki so jo podnevi vsakih 15 minut česali plazovi ledu in kamenja, preveliko. Za tem se je nadaljevalo nestanovitno vreme z deževjem v bazi. Vreme je preprečilo tudi poizkus v 5800 m visokem granitnem stolpu; 500 m pod vrhom je plezalce pregnalo sneženje. Sončno prekinitev sta s pridom izkoristila le Peter Mežnar in dr. Damijan Meško, ki sta se po Polikarpovi smeri (do 55 st., 500 m) povzpela na deviško Košuto (5450 m).

Letošnja slovenska odprava je kljub neuspehu pridobila dragocene izkušnje in spoznanja, ki so nujno potrebna za tako zahteven cilj kot je Vzhodni Ogre. Upajmo, da se bo kmalu zbrala ekipa, volja in denar za ponoven slovenski obisk gora nad ledenikom Chok Toi. Cilja kot sta JZ raz Ogre in Latok s svojim "Walkerjevim stebrom Karakoruma", sta resnično svetovna alpinistična problema s preko 25 neuspešnimi odpravami. Za taka odličja bi se bilo vredno potruditi, pa četudi s kakšnim metrom fiksne vrvi…..

Odpravi so pomagali KOTG in KA pri PZS, Fondacija za šport, Luka Koper, Polartec, Marmot, Edelrid, KOPT, Športna zveza Domžale, Tolmin, Radovljica, Elektro Gorenjska, Vrh, CA SKB, Fructal, AET, PSC, Občina Domžale, Bled in Radovljica, Petzl, Qstc d.o.o., Boreal. Antoni, Podobnik.

Tomaž Jakofčič

30.07.2001


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti