Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 09.07.2001

Jernej Bevk: Slovenci v Peruju

Tudi letos se je v Peru odpravili kar nekaj slovenskih mini odprav. Kozjek in Golob imata v načrtu novo smer v desnem, bolj skalnatem in popolnoma nedotaknjenem delu severne stene Južnega Huandoya. Prav tako imata načrte za prvenstveno smer Mrak in Mejovšek. Skupaj z Izredno močna skupino alpinistov iz štajerskega konca, za katero sicer žal ne vemo natančnejših ciljev, našteti tudi za letos napovedujejo možnost bogate bere kvalitetnih vzponov. Ob poplavi bolj ali manj nepomembnih prvenstvenih smeri na najrazličnejše smučarske vrhove tako upravičeno upamo na preboj čez katero od težkih sten Andov.

B.J.

Balvanski vzponi Erika Švaba
Eriku Švabu je v letošnjem letu uspelo opraviti nekaj odličnih balvanskih vzponov v domačem okolju tržaškega zaledja. Na Napoleoniki je uspel ponoviti tri težke probleme: najprej se je lotil starejšega balvanskega problema z imenom “X” (FB7a+), kjer gre za slabih 10 metrov visoko smer, v kateri so težave koncentrirane v prvih 6 metrih natančnega plezanja Fb 7a+. Kasneje je Švabu uspelo ponoviti še dva boulderja, prvi se imenuje “La Zatta” in je star dobro leto ocenjen pa s 7c. Le tri dni poskusov pa je porabil za ponovitev drugega najtežjega problema na Napoleonski cesti, to je “Acne Giovanile”, Fb 7c. Švab jetudi obiskal znana boulder plezališča v avstrijski dolini Maltatal in italijanski Val di Mello, kjer je preplezal več problemov do Fb 7b, poleg tega pa uspel na pogled preplezati dve smeri z oceno 7c.

B.J.


Marko Prezelj na Aljaski
Marku Prezlju je v navezi z Američanom Stephenom Cochom ponovno uspelo v zanj značilnem slogu: hitro, prosto in seveda zelo zelo težavno. Prvenstvenemu vzponu v mini Moonflowerju je sledila prva prosta ponovitev ultra klasičnega Moonflower Butresain nato še veliki finale, prvenstvena smer v južni steni Denalija. Light Traveler sta poimenovala smer, ki je dolga 2000 metrov do Cassinovega raza, zanjo pa sta potrebovala 51 ur plezarije ki jo je Marko opisal: še nikoli nisem plezal tako težko v tako težkem terenu.

J.B.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti