Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.06.2001

Jernej Bevk: Nova težka smer v Burjakovih Pečeh

Urošu Perkotu (Promontana, Citywall) je v Burjakovih Pečeh uspel preplezati star projekt, ki ga je poimenoval Ajkula in ga ocenil z 8c. Gre za močno previsno in estetsko linijo, ki pa jo žal v spodnjem delu moti kar nekaj starih umetno izklesanih oprimkov, ki so dediščina preživelih plezalskih pristopov. Prvi del smeri poteka po smeri Mašina (8a), tam kjer ta zavije v levo pa Ajkula nadaljuje naravnost čez velik previs. Na njegovem začetku plezalca čaka najtežje mesto v smeri, po katerem pa še mora zdržati deset metrov težkega in natančnega plezanja do vrha. Cela smer je dolga dobrih 20 metrov, zgornji del pa je po Uroševem mnenju nekaj najlepšega kar je dosedaj srečal pri plezanju težkih smeri. Sicer pa je to že njegova četrta prvenstvena smer te težavnosti. In še za morebitne ponavljalce: smer je primerna tudi za plezanje v poletni vročini.

Mladinci uspešni v evropskem pokalu
Tretja tekma v ciklu evropskega mladinskega pokala je potekala v Imstu (AT). Ekipa mladinske reprezentance je na tekmi nastopala nekoliko oslabljena, saj so kar trije ostali doma zaradi šolskih obveznosti. Vseeno se je kar pet plezalcev prebilo v nedeljski finale, le za las pa so ga zgrešili Jure Bornšek, Blaž Rant, Mina Markovič in Katja Planinc. V finalu so se Ana Kosmač, Miha Škof ter Lučka Franko morali zadovoljiti z nehvaležnim 4. oziroma 5. mestom. Nekoliko več sreče pa sta imeli sestri Vidmar, ki sta z lepimi nastopi dosegle 2. mesto (Katja) in 3. mesto (Maja). Tekma je bila hkrati tudi preizkušnja pred svetovnim mladinskim prvenstvom, ki se prične že v četrtek 21. junija prav tako v Imstu. Na tekmi je slovenska ekipa nastopila v novih Bigg-R oblačilih, za pomoč pa se zahvaljujejo tudi dolgoletnemu partnerju Pivovarni Laško.

J.B.

Tavčarja z vrha Prisojnika
Mirjam in Tone Tavčar (AO Žiri) sta smučala z vrha Prisojnika po južni strani, s sedla med Malim in velikim Triglavom na ledenik in s Pihavca v Luknjo. Tone pa je presmučal tudi Grapo v Škrbinski plošci, z Razorja v smeri poletne poti na Kriške pode in s Planje (2446 m) na Kriške pode. Zadnji spust je verjetno prvenstven. Spust je posvetil Marku Čaru in ga poimenoval Čarko, ocena: IV, odseki S5, višina 450 m.

Prvenstvena v Parete della Digga
Erik Švab (AO SPD Trst) je skupaj z Luco Maspesom v masivu Disgracija preplezal prvenstveno smer v zahodni steni Parete della Digga. Smer je težka do 6b/6b+, cela preplezana s sprotnim nameščanjem varovanja.

J.B.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti