Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.03.2001

Tomaž Jakofčič: Težki slapovi

Anže Marenče je letos uspel preplezati kar nekaj težkih slapov. Z bratom Tinetom in Klemnom Zupancem (vsi AO Kranj) so preplezali oba Ledinska slapova nad Jezerskim. V bližini sta brata Marenče preplezala Desni krak Čedce (6/6+), Anže pa je z Mirkom Kranjcem preplezal še Bau bau (6+) nad Belopeškimi jezeri. Zadnji dan pred poslabšanjem vremena in otoplitvijo sta Anže Marenče in Zupanc ponovila redko plezano Zadnjo Kristusovo večerjo (6+) v Tamarju.

T.J.

Novo v Rombonu
Tik pred poslabšanjem vremena so dobre snežne razmere v stenah nad dolino Možnice, natančneje v severni steni Rombona, izkorisili tudi Zlatko Koren, Vasja Košuta (oba AO Nova Gorica) in David Pehnec (AO Novo Mesto). Smer so speljali iz velike kotanje, levo od znane smeri Bele sanje. V smeri sta pred leti že poizkusila Kajzelj in Kresal a zaradi slabih razmer v zgornjem delu obrnila. Primorsko dolenjska naveza je v spodnjem delu plezala v odličnih razmerah, v naklonini 70 do 85 stopinj. Pod skalno zaporo so zavili levo in preplezali skalni raztežaj z oceno V+, A0. Kmalu zatem so si uredili prostor za bivak, naslednji dan pa v slabih razmerah sredi dneva priplezali na rob stene, levo od vrha Rombona. Smeri Omotca so prisodili oceno V/5, 1000 m.

T.J.

Konec »lednega« svetovnega pokala
V ruskem Kirovu se je z zdnjo tekmo končal letošnji svetovni pokal v lednem plezanju. Prireditev je bila zopet odlično pripravljena in tudi naši tekmovalci so plezali dobro. Zahtevna smer s komplicirano označenimi conami je kar krepko posegla v načrte najboljših. Veliko je bilo prestopov in mnogo favoritov ni prišlo niti v polfinale. Aljaž Anderle (AO Tržič, Petzl, Mammut) in Klemen Premrl (AO Tržič, Grivel) sta se uvrstila v finale kot peto oziroma osmo uvrščeni v polfinalu. V finalu so »rdeče črte« ponagajale tudi njima in tekmovanje je Anderle zaključil na 7. mestu, Premrl pa je pristal na 9. mestu.
V skupnem seštevku je zmagal Daniel Du Lac (Fra), Anderle je končal na odličnem 8.mestu, Premrl na 13. in Švab na 15.mestu. Pri ženskah je zmagala Nemka Ines Papert.

T.J.

Obvestila
Podkomisija za vzgojo in izobraževanje pri KA organizira izpite za alpinistične inštruktorje. Teoretični del izpitov bo v sredo, 18. aprila 2001 od 15. ure dalje v prostorih PZS. Prijavijo se lahko alpinisti z najmanj dvema letoma alpinističnega staža na Planinsko zvezo Slovenije, KA, Dvoržakova 9, 1000 Ljubljana, do srede 11. aprila 2001. Praktični del se bo odvijal na Okrešlju od 10. do 13. maja. Informacije: Jani Bele (01) 723-74-61 služba, (01) 507-50-37 doma.
Od 11. do 13.5. bodo v Koči na Gozdu pod Vršičem tudi izpiti za alpiniste. Rok za prijave je 2.4. na PZS.
1.4. bo v Ospu srečanje slovenskih plezalk in alpinistk. V soboto čez dan tekmovanje in plezanje, zvečer predavanja, pogovori in družabno srečanje, v nedeljo pa plezanje v okoliških stenah.
Novice lahko pošiljate na elektronski naslov tomaz.jakofcic@guest.arnes.si in ne več na K2.net.

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti