Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 12.03.2001

Tomaž Jakofčič: Srečanje v Ospu

Kot lansko leto bo tudi letos 31. 3. in 1. 4. v Ospu srečanje slovenskih alpinistk in plezalk. Srečanje se bo pričelo zjutraj z zborom v plezališču Babna ali v primeru dežja v Mišji peči. Najprej bo na sporedu šaljivo, hitrostno in estetsko tekmovanje v plezanju v kiklah. Popoldne si bodo udeleženke v Kulturnem domu ogledale diapozitive iz El Capitana in predstavitev alpinistke leta 2000. Zveček bodo v Kampu Vovk na sporedu diapozitivi iz Patagonije in družabno srečanje, kamor pa so vabljeni tudi moški. Informacije: (040) 368-351 (Tanja), (041) 393-513 (Mateja) in (07) 492-15-59 (Sandra).

T.J.

Še ena v Možnici
Tik pred poslabšanjem vremena so dobre snežne razmere v stenah nad dolino Možnice, natančneje v severni steni Rombona, izkorisili tudi Zlatko Koren, Vasja Košuta (oba AO Nova Gorica) in David Pehnec (AO Novo Mesto). Smer so speljali iz velike kotanje, levo od znane smeri Bele sanje. V smeri sta pred leti že poizkusila Kajzelj in Kresal a zaradi slabih razmer v zgornjem delu obrnila. Primorsko dolenjska naveza je v spodnjem delu plezala v odličnih razmerah, v naklonini 70 do 85 stopinj. Pod skalno zaporo so zavili levo in preplezali skalni raztežaj z oceno V+, A0. Kmalu zatem so si uredili prostor za bivak, naslednji dan pa v slabih razmerah sredi dneva priplezali na rob stene, levo od vrha Rombona. Smeri Omotca so prisodili oceno V/5, 1000 m.

T.J.

V Chamonixu
Ob odličnih lednih razmerah v domaćih gorah je bilo isto pričakovati tudi za Osrednje Alpe. Nekaj naših navez se je odpravilo tjakaj, a vsi so se vrnili z dolgimi nosovi. Razmere v strmejših lednih stenah in ledenih žlebovih so bile z izjemami precej slabe. Poročali so o zaplatah črnega ledu na snežiščih in nasploh majhni količini snega. Upati je, da se bo stanje po zadnjem sneženju vseeno popravilo. Edini naš vzpon v tem času je opravil Anže Čokl (AAO) v navezi s Florianom Goessmanom. V hudem mrazu sta ponovila Cosmique Arete (AD, II, 4c) v Aig du Midi.

T.J.

Skala je že topla
Suzana in Viktor Relja sta izkoristila lepo in precej toplo vreme in spet obiskala južno steno Staničevega vrha. Lotila sta se stene desno od smeri Šepetanje in tam preplezala novo smer Mrzlo postaja, ki je ostala opremljena, težka je 5, dolga pa 150 m.

T.J.

Zmaga v Italijanskem pokalu
Letos so se italijanski organizatorji tekem v lednem plezanju prvič povezali in pripravili Italijanski pokal v lednem plezanju. Za pokal sta šteli tekmi na Južnem Tirolskem in Valtelini. Tekmovanji sta bili dobro obiskani saj se je pomerilo preko 50 plezalcev. Pri ženskah je zmagala Sabina Bazzanela, pri moških pa naš rojak Erik Švab (SPD Trst).

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti