Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.03.2001

Tomaž Jakofčič: Nova smer v Možnici

Stene v skupini Rombona nad dolino Možnice spadajo že dolgo med najzanimivejše stene za zimsko plezanje pri nas. Zaradi mešanice primorske in gorske klime ter precejšne poraščenosti sten s travo so tam razmere za zimsko plezanje velikokrat zelo dobre. Tokrat sta to izkoristila Blaž Stres in Matija Klanjšček (oba Soški AO) in preplezala novo smer v ostenju Ribežnov. Smer MMD sta speljala med Gamsjimi stezami in novejšo zimsko smerjo Dvojno Veronikino življenje. Poteka po tanki liniji zbitega snega in ledu z naklonino do 90 stopinj v najtežjih dveh raztežajih. Veliko je bilo plezanja po tankem (do 5 cm) požledu s slabim varovanjem, v izstopnem delu pa sta morala preplezati tudi dva skalna raztežaja s težavami do VI, A1. V 650 m dolgi smeri sta naredila dvanajst raztežajev in po trinajstih urah, čez delikatno opast, izstopila na greben. Nekaj dni za tem vzponom sta Jure Juhasz in Borut Mežnarčič (oba AO Novo mesto) v štirih urah preplezala bližnjo Silvino smer. Razmere v do 70° strmi smeri so bile dobre.

T.J.

Anderle in Zupanc v Kanadi
Klemen Zupanc (AO Kranj) in Aljaž Anderle (AO Tržič, Mamut, Petzl Charlert Moser) sta se pred dnevi vrnila s plezalnega srečanja Festiglace 2001 v kanadskem Quebecu. Na srečanju so priredili tudi telmovanje v plezanju kombiniranih smereh. Ob drugačnih pravilih, ki so narekovala tudi čim hitrejše plezanje je bil vrstni red precej drugačen kot v svetovnem pokalu. Anderle je kljub vsemu zasedel odlično 11. mesto, zmagal pa je domačin Rich Marshall. Anderle in Zupanc sta srečanje izkoristila tudi za plezanje tamkajšnjih kombiniranih smeri in opravila 12 vzponov z ocenami med M6 in M8 v skali in 5+ do 8 v ledu. Plezala sta z različnimi soplezalci, med drugim tudi z Guy Lacellom, enim izmed najboljših ameriških lednih plezalcev.

T.J.

Obvestila
Alpinistični odsek Kranj je zopet pripravil tradicionalno srečanje slovenskih alpinistov in plezalcev. Srečanje bo 9. marca v piceriji in diskoteki Rosa na Kokrici pri Kranju, s pričetkom ob 21. uri. Za zabavo bo skrbel ansambel Unimoks, ki je igral tudi na tekmovanju v Solčavi.
V okviru tedna dokumentarnega filma bo v sredo 7. marca ob 19. uri v Cankarjevem domu na sporedu tudi film Everest, režiserjev Stephena Lowa, Davida Breashersa in Stephena Judsona.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti