Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Velika planina

Jutro/Slovenec: Najbližji in najlažje dostopni smučarski teren. Visoka planota valovitih oblik, se razteza v jugovzhodnem obrobju Kamniških Alp.

Mogočen hrbet visi v Črno in v dolino Kamniške Bistrice, dviga se čez Dol in Konja k osrednji rajdi vrhov nad Korošico. Že v prvih početkih našega smučarstva je bila obilno posečana. Pred kakimi petimi leti so začeli smučarji najemati pastirske koče, predvsem zaradi tega, ker je bila stara planinska koča mnogo pretesna in ne posebno gostoljubna. Iz primitivnih pastirskih koč so polagoma nastale udobne hišice. Nobenih žrtev se niso strašili agilni smučarji, da so si uredili prijetna in topla bivališča za bele zimske dni. Zelo so se ušteli. Ko so ob prvem snegu prišli na Planino, so bile koče izropane, razbiti štedilniki in s sten potrgane izolacije. V nezavarovane koče je veter nanesel snega in vse celo jesen trajajoče delo je bilo zaman. Preiskave so bile brezuspešne. Krivci so ostali neizsledeni in nadaljujejo svoje početje nemoteno do današnjih dni.

Letos so bile vlomljene skoro vse koče. Na Veliki Planini se niso strašili vlomiti tik ob planinski koči. Škoda po vlomih povzročena gre v težke tisočake, marsikdo je moral opustiti nadaljnje urejevanje koče, ker si ni mogel še enkrat nabaviti potrebne opreme in končno čemu bi jo nabavljal, da mu jo še enkrat pokradejo? Začelo se je krhati. Nekateri vztrajajo s težkimi žrtvami. Sklicani sestanek je pokazal popolno enodušnost, odločili so se, da sežejo po samopomoči. Ustanovljen bo klub najemnikov koč na Veliki Planini. V torek 18. t. m. ob 8. zvečer bo ustanovni občni zbor v hotelu Metropol v Ljubljani. Vsi, ki imajo najete koče na Veliki, Mali in Gojški Planini naj se ga udeleže.

Jutro, 16. december 1934


Vlomi na Veliki planini


Kamnik, 20. dec.
Velika planina s svojimi sijajnimi smučarskimi tereni je tudi pozimi najbolj privlačna točka v Kamniških planinah. Planinska koča SPD je mnogo premajhna za vse obiskovalce te naše največje planine. Že pred leti so pričeli smučarji jemati v najem pastirske koče.

Ko v jeseni pastirji odženejo živino s planin, dobijo pastirske koče nove goste. Športniki prevzemajo koče v svojo oskrbo in porabijo vsak prosti čas, da pohite na Veliko planino in pripravijo koče za zimo. Stene obijejo z lepenko, nanosijo listja in se preskrbijo s kurjavo. Skoro v vsaki koči je še pred zimo postavljen preprost in enostaven štedilnik. Nekateri nanosijo na planine odeje, kuhinjsko posodo in nekaj živeža, da se jim pozimi ni treba pehati s takim tovorom po zasneženi poti na planine. To so izvedeli razni nepridipravi, ki zdaj vsako leto pridno obiskujejo pastirske koče in poberejo vse, kar morejo iztakniti po skrivališčih. Celo deske odtrgajo s tal in pogledajo, ali je kdo skril kaj pripravnega pod podom. Smučarji, ki so jih že lanske izkušnje poučile, so bili letos previdnejši in niso več nanosili v koče odej in drugih vrednih predmetov, zato pa so napravili vlomilci tem večjo škodo na kočah. Polomili so ključavnice, vrata in okna, razdejali vse, kjer so upali najti skrivališče. Ponekod so pobrali celo plošče iz štedilnikov in šipe iz oken.

Na Veliki, Mali in Gojški planini je nad 100 pastirskih koč in skoro vse so vzeli v najem smučarji. Med njimi je zdaj malokatera, ki so ji vlomilci prizanesli. Najemniki pastirskih koč so po večini ljubljanski sportniki, ki bodo zdaj stopili v nekak dogovor, kako bi se najlažje ubranili vlomilcev. Nekaj bodo pač morali ukreniti, saj drugače prihodnje leto nihče ne bo več tvegal vzeti koče v najem.

Slovenec, 21. december 1934
 

16.12.1934


21.12.1934

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti