Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 27.11.14

Primorski dnevnik: Večer gorniškega filma; Izlet v neznano; V Bazovici tekmovali najmlajši

Večer gorniškega filma

Slovensko planinsko društvo Trst je tokrat vključilo v svojo redno predavateljsko sezono tudi poseben dogodek, projekcijo nagrajenih filmov iz arhiva Mednarodnega festivala gorniškega filma Domžale. Dogodek, ki smo ga poimenovali "Večer gorniškega filma”, se bo udejanjil v sredo, 3. decembra 2014, v Razstavni dvorani zadružne kraške banke, ulica Ricreatorio 2 na Opčinah s pričetkom ob 20.30. Za potrebe društva je dogodek organiziralo Društvo za gorsko kulturo.
Najprej bo na sporedu predfilm "Zadnji trgovec z ledom”, čigar avtor je Sandy Patch, ZDA/Ekvador. To je zgodba o velikih spremembah v tradicionalnih kulturah. Ekvadorski ledni trgovec Baltazar Ushca se že več kot petdeset let ukvarja s prodajo ledu. Slednjega pridobiva na ledeniku gore Mount Chimborazo. Njegova brata, ki sta se prav tako preživljala z ledom, sta se upokojila že davno tega, le Baltazar še vztraja v tem težkem in redkem poklicu. Film prikazuje, kako so se trije bratje skozi čas privajali novim navadam in jih postopoma sprejeli za svoje. Sledil bo francoski film "Vas daleč od vsega", čigar avtorja sta Anne et Erik Lapied. Avtorjema je uspelo posneti klasični dokumentarec o prebivalcih odmaknjene himalajske vasi v pokrajini
Ladakh na višini 4000 metrov. Vas je odrezana od ostalega sveta, do nje vodi le ena transportna pot po nevarni zamrznjeni reki. V idilični vasici je avtorjema uspelo v filmske podobe ujeti vsakdanje tegobe mož, žena in otrok, katerih življnje je nam nepredstavljivo.
....Filma sta prevedena v slovenščino in sta opremljena s slovenskimi podnapisi.

Izlet v neznano

Sredi decembra, ko zima trka na vrata, prireja Slovensko planinsko društvo Trst že tradicionalni "Izlet v neznano“. V tem času se odbor odloča za zanimive in obiska vredne cilje, ki jih v poletnih mesecih zanemarjamo, ker so naše želje uprte v osvajanje vrhov. Lažji zimski pohod pa nudi priložnost za njihovo odkrivanje, istočasno pa je tudi prilika za prijetno prijateljsko druženje.
Tako se bodo v nedeljo, 14. decembra 2014, tržaški planinci z avtobusom odpeljali prikritemu cilju naproti. Avtobus bo odpeljal s trga Oberdan ob 8.00 uri, oziroma ob 8.15 z Opčin, izpred hotela Daneu. Na cilju bodo pohodniki lahko izbirali med napornejšo (triurno) turo ali lažjo (dvourno). Vsekakor izlet je primeren za vse. Pohodu bo sledilo kosilo in družabnost. Udeleženci morajo imeti pri sebi veljaven osebni dokument. Vpisovanje do vključno ponedeljka, 9. decembra. Za prijavo pokličite na telefonski številki 040 413025 (Marinka) ali 040220155 (Livio).
 

V Bazovici tekmovali najmlajši 

Minulo soboto so se na društveni tekmi na bazoviški umetni steni pomerili najmlajši člani alpinističnega odseka SPDT, ki obiskujejo urice plezanja za otroke ob sredah in petkih. Z barvnimi oprimki se je borilo 14 osnovnošolskih otrok, med njimi so bili tako novinci, ki so to športno panogo
začeli spoznavati v letošnjem šolskem letu, kot tudi večletni člani. Končno zmago je slavil Anej Bandi, ki je edini preplezal vse zastavljene probleme, drugo mesto je zasedel Goran Polojaz, tretja pa je bila Anja Novak. Tekmi, ki je bila organizirana pod pokrovitelstvom ZSŠD1, je sledilo nagrajevanje in družabnost, na kateri so si otroci ogledali posnetek s finalne tekme svetovnega pokala v športnem plezanju.

 27.11.2014

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46050

Novosti