Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.12.2000

Tomaž Jakofčič: Začetek sezone lednega in kombiniranega plezanja

Kljub mili zimi se je v dolini Aoste v Italiji že začela sezona lednega in kombiniranega plezanja. Po obilici jesenskih padavin se je ohladilo in razmere v slapovih in smereh kjer se izmenjueta skala in led so bile proti pričakovanjem, za ta letni čas, zelo dobre. Valsavaranche je najprej obiskal Erik Švab (AO SPD Trst) in tam ponovil dve težki kombinirani smeri. Najprej je ponovil smer Never say never, ki jo je lani prvi preplezal Mauro Bole Bubu in ocenil z M8+. Švab je opravil prvo ponovitev smeri v razmerah, ki so bile slabše kot ob prvem vzponu. V Hastonovi smeri Welcome to the machine (M9) so bile razmere boljše kakor lani in Švab je smer po lanskoletnem vzponu na fleš, preplezal že drugič.
Prejšnji teden se je Švab zopet vrnil v dolino in opravil še nekaj dobrih vzponov. Najprej je preplezal La voie du dent (M7+), na fleš pa je zmogel smer Le dragon abandone (M8-). Lotil se je tudi najtežje in hkrati ene prvih tovrstnih smeri v tem plezališču. Za »009« z oceno M9 je porabil štiri poizkuse in smer preplezal, kot vse, brez paščkov. V istem času je bil tam tudi Grega Kresal (AO Matica), ki je z 009 opravil zelo hitro. Po dveh poizkusih z varovanjem od zgoraj je smer preplezal v prvo. Zelo pomembna je Gregatova primerjava njegovih smeri z 009. »Aqualung v Planici se mi zdi za stopnjo težji od 009« je po vzponu dejal Kresal. Morda bo treba najboljše plezalce kombiniranih smeri povabiti tudi k nam. Seveda, če bo kaj mraza ...

T.J.

Hitro v Pakistanu
Nekaj ameriških navez je letos obiskalo Pakistan in v granitnih iglah v okolici znanega stolpa Trango opravilo odlične, hitre vzpone. Roxanna Brock in Brian McCray ter Heather Baer in Steve Schneider so opravili prvi vzpon na Hainablak, granitno iglo v bližini Shipton spirea. Smer For Better or For Worse (VI 5.12a) so plezali v klasične »big wall« stilu. Počasi a temeljito, vse prosto.
Drugačno taktiko sta ubrala Jonathan Copp in Mike Pennings. Odločila sta se da opravita s tremi iglami; Hainablak, Cats’s ear spire in Shipton spire v hitrem alpskem slogu. Začela sta s Cat’s ear. S seboj sta vzela le majhen šotor, gorilnik in eno spalno vrečo.
1100 metrov visoko smer Freebird (VI, 5.11+, A0) sta zmogla v treh dneh in opravila prvi pristop na vrh nekaj čez 5000 m visoke igle. Naslednji je bil na vrsti Hainablak s katerim sta se prej omenjena para ukvarjala že skoraj tri tedne. Malo je manjkalo, da jih Copp in Pennings nista prehitela pri prvem vzponu na vrh. V dveh dneh in pol sta opravila s smerjo Tague It To The Top (VI, 5.11, A2) v kateri sta 90 procentov smeri preplezala prosto. Za konec sta se odpravila še v skoraj 6000 m visoki Shipton in tam opravila prvo ponovitev smeri Insallah. Odlično smer, ki premore zelo dobro skalo, podobno El Capu, so leta ’98 preplezali Harvey, Shaw in Davis in razen nekaj metrov zmogli smer prosto. Za vzpon so potrebovali dva tedna, prva ponavljalca, ki sta si več pomagala s tehniko pa tri dni. Z vsemi tremi iglami sta Copp in Pennings opravila v slabih treh tednih. Ostalo jima je še veliko časa, žal pa je nesreča pri plezanju po balvanih preprečila nadaljne vzpone.

T.J.

Obvestila
Letošnja plezalna sezona je bila ponovno izredno uspešna. Tako kot vsako leto, bo Komisija za športno plezanje tudi letos podelila priznanja za najboljše dosežke in razglasila plezalko in plezalca leta. Razglasitev bo danes ob 18. uri v poslovni stavbi LEK-a, Verovškova 57 v Ljubljani.
Plezalna šola Andreja Kokalja vabi v šolo športnega plezanja otroke od 6. leta dalje, strarejšim pa ponuja organizirano rekreacijo na plezalnih stena na ŠKG, OŠ Valentin Vodnik in športni gimnaziji Šiška. Informacije na (041) 569-530.
Na PZS spet deluje čitalnica. Ob ponedeljkih med 17. in 19. uro je tam na razpolago lepo število alpinistinčnih plezalnih in planinskih revij.

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti