Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 16.10.2000

Tomaž Jakofčič: Hochschwab

Andrej Grmovšek in Tanja Rojs sta obiskala gorovje Hochschwab v Avstriji. V Shartenspitze sta preplezala smer Weg der blinden manner (VIII-, 250 m), Andrej je plezal na pogled Tanja pa prosto do VII. V Hundswandu sta plezala Horichweg (VIII-, 250 m). Smer je stara tehnična smer, nič kaj lepa, prosto sta plezala do VII+. Pred temi vzponi sta obiskala tudi predostenje Križevnika v Robanovem kotu. Preplezala sta Knezovo smer Bela poč (IV, A1, 200 m), ki sta jo ob prosti ponovitvi ocenila s VI+.

T.J.

Obvestila
KOTG pri PZS sporoča, da je potrebno oddati programe za izvedbo akcij v letu 2001 (alpinistične odprave, izobraževanje itd.), najkasneje do 10. novembra. Prijave za akcije v programu A (osrednje odprave PZS) tako »članske«, kot perspektivne pa je potrebno poslati na PZS do 5. novembra.
Alpinistični odsek Železnicar organizira začetno alpinistično šolo. Uvodno predavanje ob diapozitivih bo 18. oktobra ob 19. uri 2000 v prostorih PD Železničar na Trgu OF 3, v sobi 6/1.
Interesenti za 22 dnevni treking in vzpon na Aconcaguo se lahko oglasijo na telefon 286-28-33. (Dušan Weber).

T.J.

Še dve naši odpravi v Nepalu
Po senzacionalnem uspehu odprave Ski Everest in tragičnem koncu odprave Janak Himal, sta v Nepalu še dve naši odpravi, ki dobro napredujeta.
Mariborska odprava na Anapurno 3 (7555 m) je postavila bazni tabor na višini 4900 m, v teh dneh pa so že pričeli opremljati z vrvmi spodnji skalni del južnega raza.
Andrej Zaman je v teh dneh krenil iz Katmanduja od koder bo v petih dneh dosegel mesto za bazni tabor pod njegovim ciljem; zahodno steno Dorje Lakpe (6990 m). Žal je mini odpravi odpovedal satelitski telefon tako, da s »hitrimi« novicami ne bo nič. Z vremenom obema odpravama dobro kaže, postaja hladneje, kar pomeni bolj stabilno vreme v prihodnje.

T.J.

Rušica
Južna stena Rušice je bila pred poslabšanjem zelo primerna za jesensko plezanje, ob lepem vremenu pa se bo sezona v tej zanimivi steni lahko potegnila do konca oktobra. Matic Jošt (AO Celje) in Tomaž Jakofčič (AAO, Dumo) sta v južni steni Rušice prva ponovila smer Za prjatlce (VIII+/VII-, 220 m). Plezala sta prosto; Jošt z rdečo piko, Jakofčič na flash. Ponavljalcem priporočata še kakšen klin. Marjan Kovač (AO Mengeš, Iglušport) in Janez Kešnar ( AO Mengeš) sta ponovila sosednjo smer Mimo strehe (VI+, 220 m). Smer Čingulmaki (VIII+/IX-, 250 m) sta kot tretja ponovila Matevž Kunšič ter Grega Ažman in ne Urban Ažman ter Rok Zalokar kakor je bilo po pomoti objavljeno. V smeri sta si nekajkrat pomagala s tehniko tako, da smer po prvenstvenem (prostem) vzponu leta ‘94 še vedno čaka na drugi prosti vzpon.

T.J.

Zadnji vzponi
Sezona plezanja v velikih severnih stenah naših gora je v glavnem končana, nekaj vzponov pa je bilo kljub temu opravljenih. Jaka Kunšič in Rok Zalokar (oba AO Radovljica) sta preplezala prvenstveno smer v Velikem Draškem vrhu. Smer Sendvič (6-/V+, 530 m ) sta v enajstih urah speljala levo od smeri Kilar - Levstek. V isti steni je Kunšič sam preplezal Viktorijo (VI/V+, 600 m). JLA v Šitah so ponovili Grega Ažman in Jaka Kunšič ter Pavle Kozjek in Zoran Radetič (oba AO Matica). Radetič je z Miho Lamprehtom ponovil Zajedo v Šitah (VI, 350 m) in Helbo v Triglavu. Sosednjo Peternelovo (VI+, 400 m) sta poleg Variante Ašenbrenerja v Travniku plezala Kunšič in Urša Rebec. Tanja Rojs in Andrej Grmovšek (oba AAO Kozjak) sta v Mangartu ponovila Meč (VI+, 800 m).

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti