Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Osem krogov in pol

Gregor Kresal: Konec maja 2014 sem prejel vabilo na filmsko tekmovanje namenjeno študiju, ki ga organizira Hollywoodska legenda David Lynch.  

V tistem času sem ravno končal večmesečni seminar scenaristike, kjer sva se z našo mentorico, profesorico z AGRFT - Ano Lasić, enkrat pošteno sprla prav zaradi Lyncha. Več njegovih filmov sicer sodi med moje najljubše, a takrat se nikakor nisem mogel sprijazniti z njegovo izjavo, naj jih ljudje nikar ne poskušajo preveč podrobno analizirati. Nekaj ni šlo skupaj, analizi filmov smo na seminarju namreč posvetili največ časa. Zakaj bi eden najbolj kultnih režiserjev naše dobe rekel kaj takega? Nepričakovano so se stvari potem začele odvijati z veliko naglico. Opravil sem tečaj transcedentalne meditacije, ki jo Lynch izvaja že 40 let in se prijavil na tekmovanje. Za svoj predstavitveni film The Story sem imel na voljo le nekaj dni, zato sem ga na hitro sestavil iz vseh svojih prejšnjih del.

The Story: https://vimeo.com/98330715

Univerza MUM v Iowi, kjer je Lynch pred kratkim odprl svoj magistrski filmski program je zeleno luč dala le štirinajstim prijavljenim. Izmed nepregledne množice kandidatov, sem bil edini sprejeti Evropejec. Kovčke sem moral spakirati na hitro. Med izpolnjevanjem množice obrazcev, sem jim moral predstavil tudi koncept filma, ki ga bom posnel med študijem. K sreči sem scenarij za film Osem krogov in pol, razvijal že dlje časa.

Sedaj, po skoraj štirih mesecih intenzivnega dela, predavanja in vaje so tudi ob sobotah, in nekaj pogovorih z Lynchem, stvari postajajo malo bolj jasne. Ni problem v analizi ali nerazumevanju filma. Problem je v tem, da v življenju vse preredko izkoristimo vse možnosti, ki nam jih naši možgani omogočajo. Ko v proces ustvarjanja vklopimo tisti del lastne zavesti, kjer je vse še eno in isto, ko misli in ideje še niso tiso kar naj bi postale, ker se tam šele začnejo porajati in niti ne vemo kaj bo sploh prišlo ven in kako bo slišati kar bomo potem enkrat izgovorili, smo na mestu, ko lahko brez težav v smiselno celoto povežemo stvari, ki na prvi pogled ne sodijo skupaj.

Ste si kdaj rekli: »To je bil najhujši dan v mojem življenju?« Zamislite si, da se vam najhujši dnevi vašega življenja vrstijo neprekinjeno iz dneva v dan, več tednov. Ko sanje postanejo brutalne, vse v kar ste vedno verjeli pa nočna mora. Ko se ne zavedate, da višje kot ste dejansko priplezali, globlje v resnici padate. Osem krogov in pol je psihološka drama o alpinistični odpravi na Muztagh Tower avgusta 2008. Zgodba o odpravi po kateri ni nič ostalo tako kot je bilo.

https://vimeo.com/112340661

Sredi oktobra 2014 sem na facebook.com/sfingapro začel s kratkimi objavami o nastajajočem filmu.
Snemanje bo steklo marca 2015, projekt pa je sestavljen iz dveh delov. Pod okriljem Lyncheve šole bo najprej nastal kratki film (ok. 30 minut), za katerega bom kmalu zagnal svoj Kickstarter, takoj po končanem študiju, pa ga bom s pomočjo različnih koproducentov nadgradil v celovečerno varianto. Potem pa se bo tako ali tako kmalu začelo tudi dolgo pričakovano snemanje novih epizod kultnega Twin Peaksa.

Gregor Kresal   

 ...11.2014 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti