Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.10.2000

Tomaž Jakofčič: Prvenstven vzpon v Alpah

Erik Švab (AO SPD Trst) in Maurizio Oviglia sta v pogorju Mont Blanca v dveh ločenih dneh preplezala težko prvenstveno smer. V Punti Brendel (3499 m), ki spada k Aiguille Noire de Peuterey in leži na južni strani najvišje evropske gore, ni bilo težko najti prostora za novo smer. V jugovzhodni steni je bila dosedaj preplezana le ena smer, Manera-Meneghin iz leta 1981, Švab in Ovigla pa sta smer Negro su Bianco speljala desno od le te. Po spodnjem položnejšim delom je stena v srednjem delu navpična, mestoma previsna in tam je najti najtežja mesta smeri ob ponekod slabimi možnostmi varovanja. V zgornjem delu sledi smer zajedam in počem naravnost na vrh Pt. Brendel. Najtežja mesta sta prva plezalca ocenila s 7b (VIII+/IX-) in obeznimi mesti 6b+ oz. VII+. Šest raztežajev v 940 m (19 raztežajev) dolgi steni je težjih od VII+. Smer sta preplezala s klasičnim varovanjem, brez svedrovcev, v smeri pa pustila en klin ter opremljena sidrišča za spust (2 x 60 m). Gre za zelo dolgo in zahtevno smer po lepih naravnih prehodih v malo obljudeni steni, ki pa bi si zaslužila več pozornosti, ne samo zaradi »cenejšega dostopa«.

T.J.

Martina Čufar tudi v gorah
Martina Čufar in Tomo Česen sta zadnje lepe dni pred poslabšanjem vremena izkoristila za plezanje v severni steni Triglava. Tu sta se lotila Raza mojstranških veveric (VIII+/VI+, 250 m) ki poteka po razu Sfinge. Spodnji del stene sta preplezala po Prusik Szalayevi smeri (do V, 800 m), kjer sta razen treh raztežajev plezala nenavezana. Martina je Mojstranške veverice kljub hladnemu vremenu preplezala na pogled (najtežji raztežaj v vodstvu), kar je prva ženska prosta ponovitev te zahtevne smeri. Celoten vzpon je trajal osem ur in pol.
Tomo Česen je po 13 letih spet plezal Čopov steber (VI+) v Triglavu in to dvakrat v obdobju petih dni. Najprej s sinom Alešem nato pa še z Martino Čufar. Vsi so plezali prosto.
Sicer pa so ti vzponi Martini služili bolj kot »sprostitev« med napornimi treningi in tekmovanji. Trenutno je res v vrhunski formi, kar dokazuje tudi njena četrta 8a preplezana na pogled; Sibirischer winter v avstrijskem Warmbadu.

T.J.

Po balvanih
Primož Grilc se je v zadnjih letih s polno paro posvetil predvsem plezanju po skalnih osamelcih - balvanih. Spomladi je plezal v meki angleškega balvanskega plezanja Peak Districtu, poleti pa je z Adamom Woodom iz Sheffilda plezal po Italiji. Obiskala sta novejša področja kot sta Clautt na severu Italije in Mescha, ki leži 200 km vzhodno od Rima. V slednjem je preplezal balvan Blurc (font. 7b), ter na flesh balvan z oceno 7a. V domači Trenti je preplezal problem z imenom Killer Lojze (font. 7b+).

T.J.

Obvestila
u se bo po Sloveniji pričelo kar nekaj alpinističnih šol. AO Tržič pričenja s šolo 4.t.m. ob 19.uri v njihovih prostorih (nad knjižnico). AO Rašica pričenja dan kasneje ob 19.uri v Narodnem domu na Prušnikovi 99 v Šentvidu pri Ljubljani, prav tako AO Radovljica, v Gasilnem domu na Gorenjski 31 v Radovljici. V AK Vertikala so s šolo pričeli že prejšnji teden, interesente pa vabijo še ta četrtek ob 20.uri v stavbo Krajevne skupnosti Tacen.
S Koče na Gozdu pod Vršičem so sporočili, da bo to priljubljeno zbirališče alpinistov do konca oktobra zaprto.
V plezališču v Predvoru so bili najdeni trije kompleti. Kdor jih pogreša lahko pokliče Primoža na (061) 125-17-81. Zlatko je v smeri Po zajedi v Nad šitom glavi našel nahrbtnik. Lastnik lahko pokliče na (041) 542-360.

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti