Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.09.2000

Tomaž Jakofčič: Mount Hooker

Še ena izmed velikih ameriških sten je dočakala prvo slovensko navezo. Albin Simonič in Risto Sovčev (oba PK Laško) sta preplezala 600 m visoko steno Mt. Hookerja v gorovju Wind River v Wayomingu. Stena se nahaja sredi divjine, zato je dostop do stene dolg kar 30 km. Simonič in Sovčev sta v dveh dneh dneh preplezala smer Jadded Lady, ki je varianta Originalne smeri (Robbins, Raymond, McCracken). V 20 raztežajev dolgi smeri imata dva oceno 5.12a, štirje 5.11d, ostalo pa je v okviru 5.10. Ker gre v večini za plezanje v počeh sta bila s svedrovci opremljena samo dva raztežaja. Simonič je celo smer plezal kot prvi in razen petih metrov v drugem raztežaju preplezal vse prosto.
Oba sta plezala veliko tudi po plezališčih. Obiskala sta Sinks Canyon, Wild Iris in Rifle, kjer je Simonič plezal na pogled do 5.12d, s študijem do 5.13b, Sovčev pa do 5.12b (NP) in 5.13a (RP).

T.J.

Obvestilo
Alpinistični odsek Kamnik vabi na predstavitev alpinističnega odseka Kamnik skozi zgodovino. Predstavitev z videom in diapozitivi bo v petek 8.9.2000 ob 20. uri za kavarno Veronika v Kamniku. Program bo povezoval Metod Humar.

T.J.

Po Franciji in Španiji
Družina Štremfelj se je tudi letos podala na plezalne počitnice po Franciji in Španiji. Najbolj aktivna sta bila ata Andrej in sedemnajstletni Anže, mati Marija in dveletna Neža pa sta bolj počivali. Prva postaja na njihovi poti je bilo plezališče Le Tarn, blizu mesta Millau v Franciji. Smeri so v glavnem previsne in popolnoma čiste, brez sledov magnezije na oprimkih. Anže je plezal do osem smeri na dan, od tega večino 7a in več. V štirih plezalnih dneh je na pogled preplezal štiri smeri z oceno 7c in eno 7c+ (La napouse v sektorju Anphiteatre). Potem so se vsi preselili v Španijo, v področje Sierra del prades, JZ od Barcelone. Ob množici dobrih plezališč v tem področju sta Andrej in Anže obiskala Siurano in Arboli. V obeh prevladujejo nekoliko »zastarele« navpične ali rahlo previsne, včasih pa celo položne plošče z zelo majhnimi oprimki. Anže, kot večina današnjih športnih plezalcev, ni pretiran ljubitelj plošč, zato je potreboval nekaj časa, da se je tovrstnega plezanja navadil. Kljub temu je v petih plezalnih dneh preplezal vrsto težkih smeri, vse na pogled. Najtežja je bila Vendetid v Arboliju (7c). Plezanja na pogled Anže ni zanemarjal niti doma, saj je tako uspel v smeri Črtomir (7c) v Bitnjah, z rdečo piko pa v Ženski za nagrado (8a) in Kombinaciji (7c) v Bohinjski Beli.

T.J.

Spominski tabor
Letošnji tabor v spomin Pavla Podgornika in Tamare Likar, pod severno steno Mangarta, je po dolgem času postregel z res lepim vremenom. V treh dneh je tako 18 udeležencev nanizalo kar lepo število vzponov, preplezana pa je bila tudi nova smer. Peter Podgornik, Filip Bence in Erik Švab so prečili celotno ostenje M. K. Mangarta, začenši na vstopu Raza spominov nato diagonalno do izstopa Floraninija. V 12 urah so naredili 30 raztežajev s težavami do VII, A0. Bencetu je bila to že petdeseta prvenstvena smer v gorah nad Mangartskimi jezeri.
V Mangartu so Cozzolinovo smer (VI, 800 m) ponovili Pavle Kozjek in Aleš Dolenc ter Klemen Mali in Aleš Koželj. Monika Kambič in Marko Prezelj sta ponovila Diretissimo, Zlatko Koren in Gregor Blažič sta plezala Raz Spominov, Jelka in Mirko Kranjc pa Meč (VI+, 800 m). Ostali vzponi so bili opravljeni v nižji, a še zmeraj 500 m visoki steni Vevnice.

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti