Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 31.07.2000

Tomaž Jakofčič: Uspeh Kara in Boleta

Silvo Karo (AO Domžale, MORS) in tržačan Mauro Bole Bubu prosto preplezala 800 metrov dolgo smer v 5325 metrov visokem vrhu La Esfinge

Perujski Andi so od nekdaj veljali za meko plezanja v snežnih in kombiniranih stenah v gorah visokih krepko preko šest tisoč metrov. V zadnjih letih pa se je na »sceni pojavila« tudi kopna skalna stena gore La Esfinge (5325 m), ki po obliki in načinu plezanja v njej močno spominja na El Capitan, ki je sinonim za težko skalno plezanje. Letos sta to steno obiskala tudi Silvo Karo (AO Domžale, MORS) in Tržačan Mauro Bole Bubu. Rezultat, težka prosta prvenstvena smer.

Od naveze kakršna je Karo Bubu ni bilo pričakovati drugega kot uspeh. Silva Kara poznajo v svetu po njegovih »norih« vzponih v Patagoniji in Indijski Himalaji, Bubu pa tako ali tako zadnje leto polni strani vseh plezalnih revij širom sveta s svojimi bliskovitimivzponi v kombiniranih smereh.

V izhodišče, mesto Huaraz, so Silvo, Bubu ter snemalec in alpinist Boris Strmšek prišli konec junija in se po krajši aklimatizaciji takoj odpravili pod steno. Bazni tabor so postavili nedaleč od stene, na višini 4650 m. Spodnji del stene je postregel z najvecjimi težavami in tam sta plezalca vsak raztežaj preplezala najprej tehnično, ga očistila, nato pa opravila z njim še prosto. Težave so tu dosegale zgornjo deveto stopnjo oz. 7c+ V zgornjem delu, kjer je stena nekoliko lažja, sta plezala v glavnem na pogled. Smer, ki sta jo imenovala Cruz del Sur (Južni križ) je dolga 800 m oz. šestnajst raztežajev. Najtežji je ocenjen s 7c+, v šestih so težave med 7a+ in 7c, ostali pa segajo do 6b+. Tudi pri morebitni tehnični ponovitvi bo plezalce čakalo obvezno mesto v gladki plošči, ocenjeno s 7a. Smer sta Karo in Bole zaključila na vrhu 10. julija, po efektivno sedmih dneh plezanja. Na vrh se je z njima povzpel tudi snemalec Boris Strmšek.

Smer Cruz del Sur je trenutno najbolj direktna in najtežja prosta smer v steni. Zelo malo je tudi smeri drugje na svetu, ki bi bile preplezane prosto na taki nadmorski višini. Brez dvoma gre za vzpon, ki že odmeva v plezalnih krogih po svetu ter za nov svetel kamen v mozaiku bogatih plezalnih poti Kara in Boleta. Odpravo so podprli Radio Hit, Krekova banka, CA SKB Lizing, KA PZS, PD Domžale, Elux Ptuj, Elektro Ljubljana, North Face, Boreal in NES.

Tomaž Jakofčič

Spominski tabor
PK Rifnik Šentjur organizira tradicionalni plezalni tabor v spomin na Ireno Turnšek. Tabor bo potekal 5. in 6. avgusta v Koči na Klemenči jami pod Ojstrico.

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti