Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

AN - 03.07.2000

Jernej Bevk: Spantik

Marko Prezelj je sporočil prve novice z uspešne odprave na Spantik (7027 m). Obe skupini plezalcev, Ruska ter Slovensko-Francosko-Madžarska sta dosegli vrh. Kot je bilo pričakovati so bila poročila ruske ekipe nekoliko pretirana, Marko pa je predložil nekoliko bolj jasno sliko opravljenih vzponov. Naveza Prezelj – Attila in oba Manuja so opravili vzpon na vrh in vrnitev v bazo v dobrih štirih dneh, v drugem poskusu (prvič so obrnili zaradi poslabšanja vremena). Ruska naveza je za podobno smer porabila skoraj dva tedna. Vsi skupaj so preplezali prvih 1000 metrov stene po Angleški smeri, potem pa sta Rusa v vršnem delu zavila nekoliko bolj levo, ostali pa so do vrha nadaljevali v območju Angleške smeri, le da so večino prehodov izpeljali direktno. Plezali so v glavnem prosto v mešanem svetu do šeste stopnje težavnosti. Jasno je, da je naveza Prezelj – Attila in oba Manuja opravila zahteven vzpon brez napenjanja vrvi, postavljanja vmesnih taborov temveč hitro in v enem zamahu in si tako priborila nagrado, težaven, stilno popoln vzpon v eni najbolj drznih in najlepših sten Karakoruma.

J. B.

Prosto v Debeli Peči
Urban Ažman (AO Radovljica, On-line) in Grega Ažman (AO Radovljica), v osmih urah in pol prosto, na pogled s sprotnim opremljanjem preplezala smer Belak-Manfreda v severni steni Debele peči. Smer ima eno ponovitev, obakrat pa so jo preplezali z bivakom. Štiri tehnične raztežaje, ki so dosegali ocene (VI/A3, VI/A3, V/A1 in VI/A2 ) sta ocenila preplezala prosto in ocenila z (VII+, VII-, VII, VII+/VIII- ).Smer je v spodnjem delu precej krušljiva.

J. B.

Veliki vrh
Še drugo novo smer v zahodni steni Velikega vrha nad Jezerskim sta preplezala zakonca Relja in jo poimenovala Črni Metulj. Smer je ocenjena 6+/5 150 metrov in naj bi bila opremljena.

J. B.

Nova smer v Šplevti naveze iz AO Cerkno
Jože Makuc in David Terpin sta 24. junija preplezala 450 m visok jugozahodni steber v Šplevti. To je že tretja asmer, ki so jo člani AO Cerkno preplezali v Šplevti, manj znani gori nad Trento (višina 2215 m), prvi sosed je Pihavec. Pri vseh treh je sodeloval Makuc. Smer poteka po jugozahodnem stebru te gore v lepi, beli in kompaktni skali, raztežaj pod vrhom pa se zamakne levo v Cerkljansko smer. V smeri je ostalo 10 klinov.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti