Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Meteorološka postaja

na Kredarici neprekinjeno deluje že 60 let - Podnebne razmere v visokogorju in zgodovina meteoroloških opazovanj na Kredarici


Meteorološka postaja na Kredarici je naša edina visokogorska meteorološka postaja. Ko so jo leta 1954 postavili, je bila namenjena predvsem napovedovalcem vremena, ki so sicer razpolagali s precejšnjim številom podatkov iz meteoroloških postaj v nižinah, manjkali pa so jim podatki o dogajanju na večji višini.

V času, ko še nismo imeli meritev vertikalnih profilov temperature, vlage, smeri in hitrosti vetra s pomočjo balonov in satelitov, so bile visokogorske meteorološke postaje praktično edini vir podatkov o razmerah v višjih plasteh ozračja. V začetnem obdobju delovanja visokogorske meteorološke postaje na Kredarici je bilo opazovanje pravo pionirsko delo, ki je zahtevalo veliko poguma in trden značaj, seveda pa tudi fizično vzdržljivost. Zaradi hitro spreminjajočih se vremenskih razmer in ostrega gorskega podnebja je delo na naši najvišji meteorološki postaji še vedno težavno in nevarno.

Že od vsega začetka z meteorologi meteorološke postaje v Triglavskem domu na Kredarici uspešno sodeluje PD Ljubljana Matica.

Z razvojem tehnik in opreme daljinskega merjenja v ozračju se je pomen višinskih meteoroloških postaj za spremljanje dogajanja v višjih plasteh ozračja in za napovedovanje vremena zmanjšal. Še vedno pa so nepogrešljive za ocenjevanje nevarnosti proženja snežnih plazov in spremljanje lokalnih razmer v gorah. Ker smo v Alpah priča najbolj prepričljivim dokazom o spreminjanju podnebja, se je v zadnjih desetletjih močno povečal pomen gorskih meteoroloških postaj za spremljanje podnebnih razmer.

Zaradi izjemnega pomena meteorološke postaje na Kredarici se je v zadnjem desetletju v meteorološka opazovanja na Kredarici vključila tudi Slovenska vojska na osnovi dokumenta "Program spremljanja vremena, strukture snega in plazov v visokogorju", ki sta ga Generalštab slovenske vojske in Agencija RS za okolje podpisala leta 2005. Slovenska vojska skrbi za helikoptersko oskrbo postaje in prevoz opazovalcev ob zamenjavah posadke na postaji; iz njenih vrst so tudi meteorološki opazovalci.

V avgustovski številki mesečnega biltena ARSO Naše okolje smo objavili prispevek z opisom podnebnih razmer na Kredarici in članek o zgodovini opazovanj na tej naši najvišji meteorološki postaji.

...11.2014



Naše okolje, avgust 2014 (PDF, 5,90 MB)
str. 48 -:Meteorološka postaja Kredarica - Mateja Nadbath
str. 58 -: 60 let Meteolološke postaje na Kredarici - Tanja Cegnar


Planinski vestnik 1969/05/214
Nekaj klimatskih karakteristik Kredarice - France Bernot

/.../ V tistem času, polerti l. 1949, se je pričela uresničevati dolgoletna želja in potreba slovenskih meteorologhov, pričelqa so se dela za meteorološki observatorij na Triglavu. Žal so bila dela že po 14 dneh ustavljena. Šele pčet let kasneje (avgusta 1954) je bila na Kredarici ustanovljena meteorološka opazovalnica, ki od takrat naprej dela nepretrgoma. ...

Bodo meteorološko postajo res ukinili
05.08.
2004: PZS pojasnjuje
31.07.2004: Večer: Ukinitev meteorološke postaje


 

1 komentarjev na članku "Meteorološka postaja"

Franci Savenc,

Franci Ekar, 141130: ... Ja, letos je poteklo 10 let ko smo ohranili t.i. meteorološko postaja Kredarica. Pri prizadevanjih , da se to zadrži sem dobil kar precej »črnih« pik« saj sem moral želo »trdo govoriti , da se je to ugodilo. Na ARSU je bila narejena študija da Kredarica ni najboljša točka za vremenoslovje, ker je točka – mesto preveč v senci Triglava . Tudi je s strani stroke povedano, da kar potrebujejo oni ,to lahko uredi »avtomatska »postaja. Bile so pa , kot osnova prisotne racionalizacije, saj so se prav takrat pričele zahteve za zmanjševanje stroškov na MOP – ARS-o. Naše, moje stališče je bilo , da je vremenska postaja Kredarica izjemnega preventivnega pomena za zimsko planinstvo, kot nudi za zavetrje triglavskim pohodnikom in tudi lokalne , telefonske možnosti za iskanje informacij o vremenu , sporočila o vremenskih situacijah ,da so se že aktualno udomačile. Sem pa tudi primerjalno vztrajal ,da že zaradi tradicionalnosti in »image« in primerljivosti z tovrstnimi p vremenskimi postajami v Alpah bi bilo »škodljivo« ,da Slovenija to , ta tradicionalni »simbol« ukine. Še posebej me je razumel dr. Silvo Žlebir direktor ARS –a; in prepričal sem tudi Bogataja Mirana z utemeljitvijo pomembnosti za URZRS in seveda »Korlna« ministra Erjavca za obrambo. Vojska se je odločila za prevzem dežurstva tudi v dogovoru z ministrom MNZ Bohincem. Vesel sem , da se je to zgodilo in, da deset let brezhibno deluje. Sem si pa že ob odhodu iz PZS ta dogodek in ta »uspeh« za planinstvo dobro še posebej poudaril in zapisal. Je veliko člankov na to tematiko bilo takrat zapisanih.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti