Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nejc Zaplotnik, legenda slovenskega alpinizma

Revija SLO časi, kraji, ljudje/november 2014 - Jelena Justin: Nejc Zaplotnik je bil alpinist, ki se je z vzponi v domačih in tujih gorah zapisal v zgodovino ne le slovenskega, ampak tudi svetovnega alpinizma.

Slovenci ga poznamo še kot avtorja knjige Pot. Tisti, ki niso nikoli hodili po hribih, najdejo v njej misli za razumevanje življenja, saj avtor spretno tke niti med gorami in dolino, med družino in prijatelji. Tisti, ki pa so jim gore blizu, ob branju doživijo iskreno pripoved alpinista, ki s filozofskim razmišljanjem skuša razbiti mit o alpinistu kot nadčloveku. Zaplotnikovo življenjsko filozofijo najlepše povzame glavno sporočilo knjige, ki ga mnogokrat citiramo: «Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel. Kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.« (Pot 1981, str. 23)

Svojo alpinistično pot je začel v domačih gorah, kjer je opravil številne zahtevne ponovitve in tudi nekaj prvenstvenih smeri; potem ga je pot peljala v Dolomite, Centralne Alpe, Afriko, Ameriko in Himalajo.

Jernej (Nejc) Zaplotnik se je rodil 15. aprila 1952 v Kranju, kjer je tudi obiskoval osnovno šolo in gimnazijo, počitniške mesece pa je preživljal na Jezerskem. Jezerska narava ga je navdušila in začel je spoznavali gore, ki jih je brezkompromisno vzljubil. Na začetku gimnazije je začel plezati in leta 1969 postal alpinist. Z ženo Mojco sta si rosno mlada ustvarila družino, v kateri so se rodili trije sinovi, Nejc, Luka in Jaka. Študij je najprej nadaljeval na Filozofski fakulteti v Ljubljani, na oddelku za psihologijo. Od leta 1975 je študiral na Visoki šoli za telesno kulturo in bil obenem učitelj telesne vzgoje na Osnovni šoli Staneta Žagarja. Prejemal je štipendijo, ki mu je omogočila študij in ukvarjanje z vrhunskim alpinizmom.

Leta 1972 se je Nejc Zaplotnik prvič srečal z odpravami v tuja gorstva. Planinsko društvo Kranj je ob 70-letnici delovanja organiziralo odpravo v pogorje Kilimandžara, najvišjega vrha Afrike. V navezi s Tonetom Perčičem se je lotil njegovega stranskega vrha, Mawenzija (5149 m), kjer sta preplezala prvenstveno Kranjsko smer.

»Tam pa si z enim samim korakom, z enim samim prijemom v svetu miru, naporov, v svetu resničnega prijateljstva, svobode in bogastva.* (Pot, str. 75)

Preden ga je povsem zasvojila in osvojila Himalaja, se je z Janezom Gradišarjem, … Družina: SLO − slovenski zgodovinski magazin
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti