Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Montaž - 24.11.14

Igor Zlodej: Vedno mi je všeč prvi sneg v gorah. In kje bi lahko bilo nekaj posebnega, če ne na Montažu. Cesta na Pecol je še prevozna, vendar ne za vse.

Kakšen mir je sedaj tam gor! Ni mukajočih krav, ni glasnih neplanincev. Ura je poldne in moralo bi biti dovolj časa, da pridem na vrh in do trde teme še nazaj dol.
Čez delno zasnežene travnike jo uberem kar počez, pač tako, da potegnem najkrajšo linijo do gor pod steno. Sonce prijetno greje, vendar od zahoda narašča oblačnost. Predvidevam, da mi zgoraj v strminah vroče ne bo. Lojtra me ne mika, zato grem v zahodna pobočja Vrh Brda. Sneg je sicer ojužen, vendar je podlaga trda in dereze super prijemajo. Za pomoč imam en star pohodniški cepin, več ne rabim, lepe trenutke sva že delila v gorah. Vedno, mi gre malo nasmeh, ko vidim kakšne naduvane gornike na Kredarici z bajlami, potem pa ne vedo, katera gre v desno, katera v levo roko.

Na grebenu se pokaže strašen pogled dol proti Zajzeri. Prečim v levo po južni strani, zatem sledi izpostavljena prečka na severni strani. Sneg je mehak in veliko ga je, pod mano pa več sto metrov praznine. Na koncu se izkaže, da je bil prehod prav seksi.

Nadaljevanje proti grebenu nad »lojtro« le lahko, sneg pa super ubogljiv. Nekje opazim stare sledi, ampak na začetku grebena se končajo. Naprej je lepo zasneženo, vendar tudi lepo prehodno, nikjer prav posebej izpostavljeno, vendar je vseeno potrebna 100 % koncentracija. En sam napačen korak ali zdrs je lahko tukaj usoden. Od zahoda se je res pooblačilo, vendar je nekje nad Rezijo luknja skozi katero preseva svetloba. Razmišljam kakšen bi bil vrh brez križa, verjetno prav tak, kot sedaj, le fotografski posnetek bi bil bolj reven. Prav dolgo se ne zadržim gor, saj me čaka še prav tako dolg sestop.

Lepo mi je šlo dol in hiter sem bil, ampak niti trenutek nepreviden. Vedno pa se »vlečejo« spodnja pobočja in tudi tokrat so se. Malo sem računal na lep sončni zahod, ampak nič hudega, bo pa naslednjič.

Spodaj na Pecolu je že povsem temna pozno jesenska noč. Še enkrat se ozrem tja gor in, kot bi rekel stari Kugy: »Tebi, kraljevski Montaž, naj se še enkrat zahvalim, preden te pozdravim v slovo.«

Igor Zlodej

Igor Zlodej

24. november 2014

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti