Išči

Tuje

Na spletu

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.11.2014

V iskanju razmer ...

Hribi so pobeljeni in snežni navdušenci, ki so to komaj čakali so že raziskali razmere.

Razmere doma

Igor Radovič (AK Črna)  je na svoj rojstni dan užival v Vetrnih policah v Raduhi, dva dni kasneje pa je s tečajnikom Alešem ponovil še Smer Pavlija Pasterka (III/II, 170 m) v Durcah. Pravi, da bodo morali turni smučarji na razmere še malo počakati.
Jurij Jeršin je poskušal  Butinarjevo nad Vršičem, vendar razmere še niso prave.

Nekateri so s smučmi iskali (in ga tudi našli) sneg na Krvavcu, Rodici, šlo pa se je tudi v Jalovški ozebnik, Prestreljenik, spet Rodica, v Mojstrovko, Ledenik pod Skuto, Škrbina pod Prestreljenikom, Viševnik, Smučišče pod Trikotom, na Prisojniku pa verjetno še kje, skoraj vsi pa so si edini, da bo na idealne razmere potrebno še malo počakati.

Da se da zanimive cilje v teh prehodnih časih poiskati tudi v nižjih strmih grapah in pobočjih, vztrajno dokazuje jeseniški alpinist Benjamin Ravnik, ki je že dodobra raziskal in na novo odkril nekaj starih in novih prehodov na severnih straneh Mežakle ...

Presenečenje je še ena prvenstvena zagnancev iz AO Cerkno. Jeram, Lapanja in Leban so jo preplezali (IV/II-III, 100 m, 1 h) v Podraški turi.
 

150. obletnica prvega vzpona na Matterhorn

Bliža se 150. obletnica prvega vzpona na Matterhorn. O zgodovini te gore je veliko pojasnil že Bine Mlač v prvih številkah Alpinističnih razgledov.
Prvemu je na Matterhornu uspelu Angležu Edwardu Whymperju s spremstvom, vendar se je pri sestopu zgodila nesreča.

Še en spektakel, je bila letošnja osvetlitev prve poti na vrh. Izredno dobre razmere v severni steni so letos izkoristile številne naveze (tudi naše) za ponovitev smeri, ki sta jo med 31. julijem in 1. avgustom 1931 splezala Toni in Franz Schmid.

Na Matterhorn se je povzpelo tudi veliko Slovencev. Nekaj omemb:
Leta 1983 so Tone Galuf, Franček Knez (oba člana AO Impol) in Joka Tučič (AO TAM) preplezali prvenstveno smer v južni steni, ki so jo imenovali Trije mušketirji (V, A0). 
Prvi Slovenki na Matterhornu
sta bili sestri Mara in Francka Mohorčičeva že leta 1933.
Leto pozneje je to uspelo tudi dvema mariborskima dijakoma, Egonu Lettnerju in Ivanu Mravljaku.

Ob tem jubileju se pripravlja več dogodkov. Eden od njih je tudi gledališka predstava z amaterskimi igralci.

Zermatt: 'The Matterhorn Story' - glavni igralec amater

Zgodba "Matterhorn Story" bo premierno predstavljena prihodnje leto ob 150. obletnici prvega vzpona na Matterhorn. Glavni igralci bodo le gostujoči amaterji.
Livia Anne Richard iz Berna, pisateljica in režiserka predstave "The Matterhorn Story'', želi, da v vlogah prebivalcev Zermatta nastopijo številni lokalni amaterski igralci. Prvi so bili izbrani po informativnih srečanjih v avgustu in septembru. "Sem navdušena in igralci bi že lahko zasedli številne ključne vloge," pravi Richardova. Cilj je, da približno 30 vlog zasedejo amaterski igralci, sodeluje pa le šest do sedem poklicnih. Premiera "Matterhorn Story" bo 9. julija 2015. Zatem bo gledališče na prostem zgodbo prikazovalo na Riffelbergu do 29. avgusta, vsak dan od srede do nedelje. (wh)


Povzeto po www.rro.ch
Prevod: Bruno Fras

Držimo pesti, da bodo v prihodnje razmere še boljše.
Srečno!

 

 

 

 



AN - 27.06.1983
Smer Trije mušketirji v južni steni Matterhorna.
Pri levi fotografiji je vrisana smer (poslal Franček Knez). Na desni fotografiji je dodan zapis ob začetku smeri (zapisal in posredoval Peter Podgornik).

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 7884

Tuje

Neprevedene objave - tujejezične