Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na snegu Viševnika

Silvo Baznik: Prispevki na internetni strani Turni klub gora so malce povzdignili pritisk. Saj bi človek šel smučat, a snega ni ravno veliko ...

... in tako se s prijateljem odločiva tokrat še za peš pot in se odpeljala na Rudno polje.

Prispela sva malce čez osmo uro, ko je sonce naredilo nasmeh na najinih obrazih. Nekaj avtomobilov je bilo že parkiranih. Pobereva planinsko opremo iz avtomobila in odhitiva na pot. Stopiva na smučišče pod Viševnikom. Nekaj centimetrov snega pokriva travnike, sem ter tja je vidna še trava, prestopiva kanal, ki ga je naredilo deževje, prestopiva gozdno cesto in sva na zgornji postaji vlečnice. Tu je še senca in zato hitiva v žleb. Snega ni dovolj, vidijo se skale in kamenje. Pri Zlatih vodah je snega nekoliko več. Stopiva v breg. Potka je poledenela in nama sem ter tja čevelj drsi nazaj a korak zastaviva navzgor ter doseževa ravnico pod Plesiščem. Dovolj je bilo spodrsavanja, natakneva dereze, jopica roma v nahrbtnik saj je že toplo, toplo in nadlajujeva vzpon. Nisva sama, kopica pohodnikov pred nama, tudi nekaj turnih smučarjev, in pohodniki za nama. Ja, tokrat ne bo šepetala tišina temveč odmevi ljudskih glasov. Z derezami je korak hitrejši, ni zdrsov in greva naravnost navzgor ter tako skrajšava pot do vršnega grebena. Snega je tu manj in vidi se zemlja in kamenje na letni poti. V nekaj minutah prideva pod vrh gore, še desetina korakov in sva na vrhu, kjer je pravi klepet pohodnikov, veselih po uspešnem vzponu in v občudovanju visokih gora naših Julijcev. Brez pogleda na očaka ne gre, lepo sta vidni obe koči. Še lepši bodo pogledi po ponovnem sneženju in tedaj bodo smuči prišle še kako prav.

Sledi obvezno fotografiranje, ki ga popesti jata črnih vranov. Še nekaj priboljška meni in njim, ki kraljujejo visoko nad gorami. Potem potešiva še žejo in je dovolj za danes. Vrh je premajhen za vedno nove obiskovalce in zato greva nazaj. Pod vrhom pogledava smučanje dveh turašev. Ni kaj prida, premalo snega za veliko zadovoljstvo. Navzdol gre hitro in kot bi trenil sva pod Plesiščem in nižje v žlebu. Na smučišču pospraviva dereze in navzdol na Rudno polje, kjer je parkirišče in ob cesti ogromno število avtomobilov.

Voziva se proti domu in v Gorjih padeva v meglo. Megla in sivo nebo naju je spremilo vse do Ljubljane. Še sreča, da sva užila nekaj ur sončnega dneva in si polepšala ta sivi ljubljanski dan.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti