Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vem, da lahko vsak hip umrem

Žurnal 24, Nedeljski intervju - Barbara Perko: Will Gadd. Plezanje v ledu je njegova strast. Njegov največji podvig je bil vzpon na Helmcken Falls. Spregovoril je o svojih izkušnjah in slovenskih plezalcih.

Will Gadd je kanadski plezalec in prava legenda. Postavlja meje v plezanju v ledu in nepretrgoma išče nove izzive. Poleg tega se ukvarja tudi z jadralnim padalstvom. Bil je lastnik rekorda v najdaljšem poletu s tovrstnim padalom, ki je znašal zavidljivih 423 kilometrov. Njegov največji podvig v karieri pa je zagotovo plezanje na zaledeneli slap Helmcken Falls v Kanadi, ki so ga posneli. Dokumentarec bo moč prihodnji konec tedna videti tudi pri nas.

Plezanje je vaša strast. Koliko let ste mu že posvetili?
Prvo plezalno vrv sem kupil, ko sem bil star 16 let, tako da že 31 let plezam.

Kako dejstvo, da imate otroke, vpliva na vaše odločitve, ko plezate?
Vedno sem bil previden plezalec, zdaj pa še bolj. Vem, kakšno ceno bi plačal, če umrem. Vendar pa sem tudi plezalec in če se ne ukvarjam s športom, potem ne živim svojega življenja v vsej polnosti. Kot oče moram pokazati tudi to, kako mislim, da bi se moralo živeti, dajati zgled.

Trenutno ste v Afriki. Na kakšni odpravi ste?
Plezamo na zadnji ledenik na Kilimandžaru, ki hitro izginja. V manj kot petih letih ga ne bo več. S pomočjo plezanja želim opozoriti tudi na klimatske spremembe.

Če se dotakneva odprave na Helmcken Falls. Koliko priprav je potrebnih za takšen izziv?
Šest mesecev osredotočenega treninga in 30 let izkušenj s plezanjem v ledu. Veliko časa sem preživel z opremo na treningih, treningih in še enkrat treningih, osredotočen na ta cilj. Rame in prst imam še vedno poškodovan. Ta vzpon nas je uničil.

S katerimi nevarnostmi ste se spopadli med plezanjem na Helmcken Falls?
Temperature so bile zelo nizke, led je odpadal, veter je nosil meglice, ki so nato na nas zamrznile. Poleg tega pa še vse običajne nevarnosti, ki jih prinaša plezanje v ledu: nevarnost, da padeš, da se kaj odlomi. Okolje je bilo zelo, zelo težavno.

Že na pogled Helmcken Falls pozimi ni najbolj prijazen kraj na planetu. Kako mrzlo je bilo?
Temperatura se je spustila do -35 stopinj Celzija, vendar pa je bil največji problem voda, ki jo je nosil veter. Zanimivo, da je pri -35 stopinjah ta voda manjši problem, ker se je dobesedno spremenila v sneg, preden nas je dosegla, kar je super. Pri -30 stopinjah pa je bilo najhuje, saj nas je voda dosegla in se šele nato spremenila v sneg.

Ste med vzponom kdaj pomislili, da bi šli domov?
(smeh) Vsak dan! Vsako noč smo se trudili najti položaj, v katerem bi lahko spali, ne da bi nas vse bolelo. Poleg tega pa soočati se s strahom pred tem krajem ...

Je bil vzpon na Helmcken Falls najbolj zahteven vzpon do sedaj, ali je bil še kakšen, ravno tako ali še bolj zahteven?
To je bil daleč najtežji vzpon, ki sem ga kadarkoli opravil in kadarkoli bom. Takšne bolečine si ne želim več izkusiti.

Kaj vas žene v takšne ekstremne podvige in kraje?
Zanimivo je. Nikoli ti ni dolgčas, ko skušaš dati od sebe največ. Ekstremna okolja zagotovo izvabijo iz nas najboljše, tako iz posameznika kot iz skupine.

V Slovenijo po štirinajstih letih prihaja European Outdoor Festival Tour (E. O. F. T.). V ljubljanskem Kinu Komuna si bo moč ogledati devet izvrstnih filmov o športnih na prostem. Ker je zanimanje za ogled filmov izjemno in so projekcije 27. novembra razprodane, si bo mogoče filme ogledati tudi naslednji dan, torej 28. novembra. Več o programu si lahko preberete na spletni strani dogodka.

Ste že naleteli na izziv, ki je bil preveč tudi za vas?
Na veliko takih. Velikokrat mi ne uspe. Celo med vzponom na Helmcken Falls je bilo več dni, ko mi ni uspelo doseči želenega, kot dni, ko mi je to uspelo. Večina mojih manjših potovanj se konča z neuspehom, občasno pa tudi večja. Velikokrat pobegnem.

V vseh teh letih ste se znašli v veliko nevarnih situacijah. Katere so bile najtežje?
Enkrat sem ostal ujet pod ledom, ko sem s kajakom veslal čez slap. Bilo je res grozno. Pri štirinajstih sem se izgubil v neki jami v Kanadi, kjer je bilo zelo, zelo mraz. Na srečo je bila z mano ljubka Francozinja in skupaj nama je uspelo preživeti.

Kolikokrat ste se znašli v situaciji, ko je šlo za življenje ali smrt?
Vsak dan smo v situacijah, ko gre za življenje ali smrt, pri meni je to samo bolj očitno. Vsi se moramo odločiti med živeti, delati najbolje kar lahko, s tem, kar imamo, in med početi nič in počasi umirati. Odločamo se med zajemanjem življenja s polno žlico ali izbiro lažje poti. Vsak dan je pomemben, ko se odločamo o teh stvareh.

Ali kdaj razmišljate o vseh nevarnostih, ki prežijo na vas? Ali je razmišljanje o tem znak, da je čas za upokojitev, ali je to znak premišljenosti in poznavanja svojih mej?
Če ne razumeš nevarnosti in posledic iger, ki jih igraš, se ne bi smel spuščati v take stvari. Resnično se zavedam, da lahko v vsakem trenutku umrem in da je moje početje zelo tvegano ter me lahko stane življenja. S tem zavedanjem sem boljši. Nekateri mladi alpinisti ne razumejo, kako smrtonosne so gore in s takimi ne bom plezal. Rad plezam z ljudmi, ki razumejo smrt in so jo v gorah izkusili, saj so tako bolj varni.

Nekje sem prebrala, da ste se začeli osredotočati na bolj kreativne izzive. Kaj točno ste mislili s tem?
Kilimandžaro, reke, ki izginjajo, letenje na odročnih krajih. Ideje so naše največje bogastvo in imam še nekaj majhnih idej, ki jih želim uresničiti.

Je še kakšen košček sveta, na katerem bi radi plezali, a še niste imeli priložnosti?
Povsod. Toliko je še takih krajev. To je en veličasten planet.

Ste si uresničili vse cilje in sanje v plezanju? Kaj je še na vašem seznamu stvari, ki bi jih radi naredili?
Toliko stvari je še, ki bi jih rad naredil! Seveda bi rad plezal tudi v Sloveniji. Imate izjemno zgodovino plezanja, ki bi jo želel raziskati. Pa seveda letenje in kajakaštvo. Komaj čakam!

Poznate kakšne slovenske plezalce?
Poznam Klemna Premrla, Aljaža Anderleta in Marka Prezlja. Pred desetimi leti sem preživel zabaven večer s Tomažem Humarjem. Bil je zelo zanimiv človek, ki sem ga resnično občudoval. Imel je nekaj demonov, a se je res, res trudil in ta trud resnično zelo spoštujem. Poleg tega je bil izjemno zabaven. Najbolj pa se veselim spet plezati s Klemnom in Aljažem, s katerima smo v preteklih letih preživeli nekaj dobrih pustolovščin.

Barbara Perko


MOVE from ARC'TERYX on Vimeo.

23.11.2014


Friko.si - 13.11.2014
Friko intervju - Urban Golob: Will Gadd

Will Gadd je eden vodilnih lednih plezalcev že vsaj deetletje in pol. Nekoč odlični tekmovalec je pred nekaj leti odkril Helmcken Falls, ogromen amfiteater s slapom v Britanski Kolumbiji, kjer je preplezal prvo smer Spry On (WI 10) takrat daleč najtežjo ledno smer na svetu in k tej dodal še nekaj drugih.
O njegovi zadnji, še težji mojstrovini govori tudi film The Frozen Titans, ki si ga bomo lahko ogledali v okviru EOFT European Tour, 27. novembra v ljubljanskem Kinu Komuna. Ob tej priložnosti smo z Willom Gaddom opravili kratek, a ekskluziven intervju.

Kako si odkril ogromen amfiteater Helmcken Falls z ogromnim slapom in možnostmii za najzahtevnejše ledno plezanje?
Na internetu, ha ha! Pravzaprav sem iskal kakšen velik slap, ki bi bil morda pozimi preplezljiv in Helmcken Falls je bil na seznamu, na žalost pa nikoli ne zamrzne. Sem pa videl fotografijo z ledom na stenah za slapom, ki nastane, ko se voda pri padanju razprši in na skali zmrzne. Pomislil sem, da bi bilo zanimivo poskusiti . Toda nihče ni hotel iti z menoj, ker so rekli, da ne bo mogoče in je misel na kaj takega preveč nora. Končno sem »ukradel« Tima Emmetta, ker ni poznal tega slapu in se ni obremenjval s tem, ali ga je mogoče preplezati ali ne.

Takrat sta preplezala Spry On, torej prvo smer tam, potem pa sta jih dodala še nekaj. Lahko kaj poveš o razvoju plezanja v amfiteatru Helmcken Fallsa? Imaš še kakšne zamisli za nove smeri?
Možnosti za nove smeri tam je za vse življenje, vse skupaj pa zahteva veliko znanja in predanosti, če hočeš uspeti. Številni plezalci so prišli tja, zavrtali nekaj svedrovcev in so šli. Je nevarno, komplicirano in težko.

Helmcken Falls je unikaten in ponuja možnosti le za najtežje ledne smeri na svetu. Si lahko kjer koli predstavljaš še kaj zahtevnejšega?
Plezanje vedno ponuja nove načine premagovanja težav, se razvija in bi bilo narobe reči, da ni nikjer kaj težjega. Toda sam si ne znam zamisliti nič težjega. Overhead Hazard me je resnično uničil in soplezalce (Sarah Hueniken, John Freeman in Katie Bono) prav tako. Zlomil sem si prst, skoraj umrl, vsi smo pozebli v noge, pa znamo prenašati mraz. Končno je bilo samo -35 stopinj... Bilo je brutalno in nimam več toliko tolerance za bolečine, da bi to še počel. Veliko lažje je ponavljati smeri, ki jih nekdo že opremil. Pravo delo pa je spoznati in razumeti linijo in jo opremiti.

Že tako rekoč od rojstva si človek narave in outdoor športov. Je to tudi razlog, da so ti pred leti na Discoveryju Channelu ponudili vodenje serije oddaj Fearless Planet? Lahko poveš kaj več o tej seriji?
Sodelovanje pri zej seriji je bilo res zabavno in prav zdaj ustvarjamo novo, ki bo še bolj kul. Je pa vse skupaj zaenkrat še top secret.

Poleg tega, da si poklicni plezalec, si tudi kajakaš in jadralni padalec. Nekaj časa si imel celo svetovni rekord v razdalji s preletom 432 km. Kako si sploh začel z jadralnim padalstvom in ga prignal do svojih meja? In kako lahko vse kombiniraš? Konec koncev imaš tudi družino...
Moj sistem je, da se skoraj obsesivno ukvarjam s posameznim športom 5, 6 let, da ga spravim na vrhunski raven, potem se odločim za drugega. Sicer pa svoje glavne športe rotiram. Veslam spomladi, letim poleti, za skalno plezanje je čas jeseni in pozimi za ledno plezanje in smučanje. To ponavljam iz leta v leto. Ohranja me svežega in me motivira za vsako sezono, leto za letom. Ko imaš enkrat visoko raven sposobnosti za posamezen šport, se ni več težko ponovno vrniti nanjo.Težje se je naučiti in do tja napredovati.

Občasno plezaš tudi s slovenskimi plezalci, kot sta Klemen Premrl in Aljaž Anderle. Kje ste se srečali in se spoprijateljili?
To je bilo pa na svetovnem pokalu v lednem plezanju leta 1999 in 2001. Sta čudovita fanta in gotovo bomo še kaj skupaj splezali. Res moram že enkrat priti v Slovenijo. Kolikor vem, pri vas lahko delaš vse – plezaš, veslaš, letiš. Sliši se neverjetno. In pri vas imam veliko prijateljev. Čakaj, lahko pridem že to pomlad?

Urban Golob


Will Gadd site:gore-ljudje.net

Twiter - Will Gadd

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti